Brenda dhomës së kontrollit nga ku nisi katastrofa e Çernobilit

Në orën 01:23 të së shtunës së datës 26 prill 1986, në centralin bërthamor të Çernobilit ndodhi aksidenti i tmerrshëm që për pak shoi njerëzimin. Një shpërthim dërgoi në qiell 200 ton beton që mbanin poshtë bërthamën e reaktorit. Një shpërthim i dytë edhe më i fortë e ndoqi, duke krijuar një re radioaktive 400 herë më të madhe sesa bomba e hedhur në Hiroshima.

Pas incidentit, zonat brenda rrezes së 30 km u mbyll dhe rreth 250 000 persona u evakuuan. Askush nga banorët nuk është lejuar që të kthehet në ato zona, pasi ka ende shumë radiacion.

Sot, një libër i ri me titullin “In Chernobyl: A Stalkers’ Guide”, nga Darmon Richter, na sjell pamjet që nuk janë parë kurrë nga ajo që quhet “zona e palejuar”.

“Ndërkohë që mijëra turistë mblidhen në disa zona të caktuara të Çernobilit, përtej këtyre zonave ka hapësira misterioze, që janë braktisur që nga dita e katastrofës. Richter ka arritur të ketë akses ekskluziv në këto zona dhe është futur në zemrën e zonës së përjashtimit”, lexohet në parathënien e librit.

LEXO EDHE:

Back to top button