7 ushqime me një afat më të shkurtër ruajtjeje nga sa mendoni
7 ushqime me një afat më të shkurtër ruajtjeje nga sa mendoni

Datat në etiketat e ushqimeve mund të jenë konfuze dhe disa ushqime si drithërat mund të supozojnë instinktivisht se kanë një afat të pacaktuar skadimi. Ndërsa kjo është e vërtetë për disa, është e rëndësishme të dini se si t’i ruani ato dhe për sa kohë duhet të përdoren pas përpunimit, shkruan Every Day Health.
Ndërsa disa ushqime mund të duken sikur do të zgjasin përgjithmonë, kjo nuk është gjithmonë rasti. Me produkte si manaferrat ose produktet e qumështit, është e lehtë të dallosh kur janë prishur sepse do të fillojnë të myken, por me të tjerat nuk është aq e dukshme. Megjithatë, është gjithmonë më mirë t’i hash ndërsa janë ende të freskëta për të shmangur ndërlikimet e mundshme shëndetësore. Sipas Administratës Amerikane të Ushqimit dhe Barnave , është më mirë të ruani ushqimin në frigorifer në rreth 4 gradë Celsius dhe të kontrolloni frigoriferin dhe qilarin çdo javë për t’u siguruar që gjithmonë keni ushqim të freskët.
Megjithatë, kushtojini vëmendje shtatë ushqimeve të mëposhtme që mund të prishen para se t’i vini re.
Oriz kafe
Blerja e orizit me shumicë duket ekonomike, por sipas Fondacionit Amerikan të Orizit , orizi kaf me shumicë duhet të freskohet çdo gjashtë muaj. Prandaj është më mirë të zgjidhni orizin e bardhë, i cili ka një afat ruajtjeje praktikisht të pakufizuar.
“Arsyeja pse orizi kaf nuk mund të ruhet në temperaturë ambienti për aq kohë sa orizi i bardhë është për shkak të vajit të krundeve që mbetet në pjesën e jashtme të kokrrës”, shpjegon nutricionistja Tessa Nguyen.
Ndërsa orizit të bardhë i hiqet kjo shtresë gjatë përpunimit, orizi kaf përmban gati katër herë më shumë vaj, sipas një artikulli në LBT — Food Science and Technology. Ky vaj mund të prishet, që do të thotë se orizi humbet vlerën e tij ushqyese. Megjithatë, të dy llojet e orizit janë zgjedhje të shkëlqyera, thjesht kushtojini vëmendje datës së skadimit.
Produkte të freskëta të përpunuara të mishit
Pasi hapet një pako me mish gjeldeti të grirë ose proshutë nga dyqani, Dr. Jennifer Quinlan i thotë EverydayHealth se duhet të hahet ose të hidhet brenda tre ditësh. Sipas Departamentit të Bujqësisë të SHBA-së (USDA), mishrat e përgatitura mund të zgjasin deri në pesë ditë. Kjo për shkak se bakteret listeria, të cilat mund të mbahen në sipërfaqen e copave të mishit, mund të vazhdojnë të rriten edhe në frigorifer.
“Në fillim mund të jetë vetëm në sipërfaqe, kështu që nuk do t’ju sëmurë menjëherë”, thotë nutricionisti Quinlan. Por sa më gjatë të prisni, aq më të rrezikshme bëhen ato pjesë.
Kërpudha të prera tashmë
Perimet që janë prerë dhe paketuar tashmë, siç janë kërpudhat, janë të lehta për t’u përdorur, por ato prishen më shpejt. Sipas revistës Foods , kërpudhat kanë një afat të shkurtër ruajtjeje për shkak të strukturës së tyre, veçanërisht pasi ato nuk kanë një shtresë mbrojtëse të kutikulës.
«Kërpudhat e prera prishen më shpejt sepse kanë një sipërfaqe më të madhe të ekspozuar ndaj ajrit dhe mjedisit», shpjegon Nguyen.
Është më e sigurt të blini kërpudha të plota dhe t’i prisni pak para gatimit, dhe duhet t’i përdorni brenda pesë deri në gjashtë ditësh.
Humus
Humusi mund të jetë një meze e shëndetshme, por mund të habiteni kur të zbuloni se edhe versionet e blera në dyqan me konservues nuk kanë të njëjtin afat ruajtjeje si kremrat e tjerë. Në fakt, humusi i blerë në dyqan dhe ai i bërë në shtëpi zgjasin njësoj – rreth një javë pas hapjes, madje edhe në frigorifer, sipas Foodsafety.gov. Humusi i pahapur i blerë në dyqan mund të ruhet deri në tre muaj për shkak të pasterizimit, por pasi të hapet, duhet të përdoret sa më shpejt të jetë e mundur.
Misër në kalli
Ndërsa perimet si panxhari dhe kungulli mund të zgjasin për muaj të tërë nëse ruhen siç duhet, kjo nuk ndodh me misrin në kalli. Sipas FoodSafety.gov, misri i papërpunuar në kalli qëndron i freskët vetëm për një deri në dy ditë në frigorifer. Për të zgjatur afatin e ruajtjes, lëreni të qëndrojë në lëkurë deri në gatim. Gjithashtu, mos harroni misrin e ngrirë ose të konservuar – hulumtimet e botuara në Journal of Agricultural Food Chemistry tregojnë se perimet e ngrira mund të kenë të njëjtat ose edhe më të larta sasi vitaminash sesa ato të freskëta. Një bonus shtesë është se produktet e ngrira zgjasin shumë më tepër se 72 orë.
Drithëra të ziera
Gatimi i drithërave kërkon ujë, i cili është pikërisht ajo që bakteret kanë nevojë për t’u rritur. Ndërsa drithërat e thatë mund të zgjasin për muaj të tërë në një vend të freskët, drithërat e gatuar duhet të përdoren brenda një jave, sipas FoodSafety.gov. Megjithatë, drithërat e gatuar mund të ngrihen, kështu që mund të zgjasin për javë ose muaj.
Salcë domatesh
Para hapjes, salca e domates është një kampione në jetëgjatësi. Ashtu si turshitë ose frutat, aciditeti i saj i lartë mund të zgjasë për më shumë se një vit – për sa kohë që është e mbyllur. Por pasi të hapet, zgjat vetëm tre deri në pesë ditë (madje edhe në frigorifer), pasi bakteret mund të fillojnë të rriten. Gjithashtu, sipas një hulumtimi të botuar në Revistën Ndërkombëtare të Kimisë Analitike, nivelet e likopenit (një antioksidant që gjendet te domatet) mund të bien ndjeshëm pas 30 ditësh ruajtjeje në rreth 25 gradë Celsius, që është temperatura tipike e qilarit.