A mund të ndalojë përhapjen e viruseve maska higjienike e gojës?


Një nga imazhet e qëndrueshme të çdo shpërthimi të virusit është njerëzit në maska kirurgjikale.
Përdorimi i tyre për të parandaluar infeksionin është i popullarizuar në shumë vende të botës, veçanërisht Kina gjatë shpërthimit të koronavirusit aktual, ku njerëzit i vendosin për t’u mbrojtur kundër niveleve të larta të ndotjes.

Virologët janë skeptikë në lidhje me efektivitetin e tyre kundër viruseve që vijnë nga ajri.
Por ka disa prova që sugjerojnë se maskat mund të ndihmojnë në parandalimin e transmetimeve nga dora në gojë.

Maska kirurgjikale u futën për herë të parë në spitale në fund të Shekullit 18, por ato nuk e bënë kalimin në përdorim publik deri në shpërthimin e gripit spanjoll në 1919 që vazhdoi të vriste mbi 50 milion njerëz.

Coronavirus: Sa shqetësues duhet të jemi?

Virusi i ri i Kinës: Paralajmërim kundër mbulimit pasi numri i rasteve po rritet gjithnjë e më shumë.

Dr David Carrington, nga St George’s, Universiteti i Londrës, tha për BBC News se “maska kirurgjikale rutinore për publikun nuk janë një mbrojtje efektive kundër viruseve ose baktereve të bartura në ajër sepse ato janë tepër të lirshme dhe nuk kanë filtër ajri. Sytë janë të ekspozuar.

Por ato mund të ndihmojnë në uljen e rrezikut të kontraktimit të një virusi përmes “spërkatjes” nga teshtima ose kolla dhe të sigurojë një mbrojtje kundër transmetimeve nga dora në gojë.
Një studim i vitit 2016 nga New South Wales sugjeroi që njerëzit preknin fytyrat e tyre rreth 23 herë në orë.

Jonathan Ball, profesor i virologjisë molekulare në Universitetin e Nottingham, tha: “Në një studim të kontrolluar mirë në një ambient spitalor, maska e fytyrës ishte efektive për të parandaluar infeksionin e gripit.

“Sidoqoftë, kur kaloni në studime duke parë efektivitetin e tyre në popullatën e përgjithshme, të dhënat janë më pak imponuese – është mjaft sfidë të mbash një maskë për periudha të zgjatura kohe,” shtoi Prof Ball.

Dr Connor Bamford, nga Instituti i Wellcome-Wolfson për Mjekësi Eksperimentale, në Universitetin e Queen’s Belfast, tha se “zbatimi i masave të thjeshta të higjienës” ishte jashtëzakonisht më efektive.

“Mbulimi i gojës tuaj gjatë teshtitjes, larja e duarve dhe mos vendosja e duarve në gojën tuaj para se t’i lani ato, mund të ndihmojë në kufizimin e rrezikut për të kapur ndonjë virus të frymëmarrjes,” tha ai.

NHS thotë se mënyra më e mirë për të shmangur kapjen e viruseve siç është gripi është:
-Lani duart rregullisht me ujë të ngrohtë dhe sapun.
-Shmangni prekjen e syve dhe hundës kur është e mundur.
-Mirëmbani një stil jetese të përshtatshëm dhe të shëndetshëm.

LEXO EDHE:

Back to top button