Armët bionike të teknologjisë së fundit, dhënë ushtarëve ukrainas që u plagosën rëndë nga minat tokësore

Dy ushtarë ukrainas, të cilët u amputuan pasi u plagosën nga minat tokësore, po pajisen me armë bionike më të fundit të prodhuara në Mbretërinë e Bashkuar.

Ata janë veteranët e parë të luftës që janë pajisur me krahun e ri Hero – një protezë e printuar në 3D e bërë nga kompania e teknologjisë me bazë në Bristol Open Bionics.

Andrii Gidzun dhe Vitalii Ivashchuk provuan krahun këtë javë në Mynih. Ka gishta të lëvizshëm dhe gishtërinj që i lejojnë ata të kapin dhe kapin objektet. Ai kontrollohet nga sensorë që aktivizohen nga muskujt në parakrah.

Protezat e bëra me porosi tani do të bëhen për dy burrat në printera 3D dhe do të vendosen muajin e ardhshëm.

Vitalii, 24 vjeç, e përshkroi testimin e krahut të heroit si një “ndjesi shumë të lezetshme”, duke shtuar: “Jam i kënaqur që kam një mundësi të tillë për të marrë një protezë kaq funksionale. As që e shpresoja.

“Kur u vendosën elektrodat dhe pata mundësinë të testoja këtë protezë, thjesht më pëlqeu. Unë u kënaqa, për ta thënë më butë.”

LEXO EDHE:

Back to top button