Çfarë do të thotë për punëtorët, orët që kthehen prapa – dhe nëse do të punoni një orë shtesë falas

MILIONA prej nesh marrin një orë shtesë në shtrat, ndërsa orët shkojnë një orë prapa këtë të diel. Por meqë ora ndryshon nga ora 2 e mëngjesit më 31 tetor, kthehet sërish në orën 01:00, për shumë punëtorë të ndërrimit të natës kjo mund të nënkuptojë një orë shtesë pune.

Getty

Këtu janë rregullat rreth punës kur ndryshojnë orët dhe si të kuptoni të drejtat tuaja.
A do të më duhet të punoj një orë shtesë?
Nëse ju duhet apo jo të punoni një orë shtesë do të varet nga mënyra se si është formuluar kontrata juaj e punës. Nëse thotë se duhet të punoni orare të caktuara, për shembull nga ora 12:00 deri në 8:00, ka të ngjarë që t’ju duhet të punoni orën shtesë. Por nëse tregon numrin e orëve që duhet të punoni, për shembull një turn 8-orësh, ju duhet të lejoheni të përfundoni një orë më herët.

A do të paguhem për të punuar një orë shtesë?
Nëse jeni një nga njerëzit e pafat që duhet të punoni një orë shtesë, nëse do të merrni ca para shtesë varet nga mënyra se si paguheni zakonisht. Nëse paguheni me orë, duhet të merrni disa para shtesë për të punuar më gjatë. Por nëse jeni me rrogë ose paguheni një tarifë ditore, kompania juaj nuk duhet t’ju paguajë më shumë se zakonisht. Përjashtim nga kjo është nëse ora shtesë e shtyn pagën tuaj ekuivalente për orë nën pagën minimale kombëtare, e cila është 8,91 £ në orë për punëtorët mbi 25 vjeç. Për ta llogaritur këtë, merrni shumën që po paguheni për turnin dhe pjesëtojeni me numrin e orëve që keni punuar. Nëse ju kërkohet të punoni ekstra pa pagesë, atëherë kontrolloni dy herë për t’u siguruar që nuk do të zhyteni nën kërkesat minimale ligjore.

Ju gjithashtu mund të raportoni punëdhënësin tuaj në HMRC.
Edhe nëse nuk keni të drejtë për pagë shtesë, për shembull sepse jeni me pagë dhe fitoni më shumë se paga minimale, ia vlen t’ia tregoni çështjen punëdhënësit tuaj. Kompania juaj mund t’ju kërkojë të filloni një orë më vonë ose t’ju lejojë të largoheni një orë më parë. Ose mund t’ju ofrojë t’ju paguajë jashtë orarit për orën shtesë.

Cilat janë të drejtat e punëtorëve të natës?
Nëse punoni në turne të natës, ju tashmë keni të drejta të caktuara, sipas Rregullores së Kohës së Punës. Ju klasifikoheni si punëtor nate nëse punoni të paktën tre orë gjatë natës, zakonisht në periudhën midis orës 11 dhe 6 të mëngjesit. Nëse bëni punë natën, nuk duhet të punoni më shumë se tetë orë në një periudhë 24-orëshe. Kjo zakonisht llogaritet për një periudhë 17-javore. Orari i rregullt jashtë orarit përfshihet në këtë mesatare dhe punëtorët nuk mund të tërhiqen nga ky kufi. Për shkak të ndikimeve shëndetësore të punës gjatë natës, punëdhënësi juaj duhet t’ju ofrojë rregullisht një vlerësim shëndetësor falas.

Ju gjithashtu keni të drejta për pushime. Nëse turni juaj është më i gjatë se gjashtë orë, ju lejohet një pushim prej të paktën 20 minutash. Ju gjithashtu duhet të keni të paktën 11 orë pushim në çdo periudhë 24-orëshe dhe një ditë pushim çdo javë ose dy ditë pushimi radhazi në dy javë.

LEXO EDHE:

Back to top button