Cila është ngjyra e vërtetë e diellit?

Cila është ngjyra e vërtetë e diellit?

Ngjyra e diellit është e bardhë. Dielli lëshon të gjitha ngjyrat e ylberit pak a shumë në mënyrë të barabartë dhe në fizikë, ne e quajmë këtë kombinim “të bardhë”. Kjo është arsyeja pse ne mund të shohim kaq shumë ngjyra të ndryshme në natyrë nën ndriçimin e dritës së diellit. Nëse rrezet e diellit do të ishin thjesht jeshile, atëherë gjithçka jashtë do të dukej jeshile ose e errët. Ne mund të shohim një trëndafil të kuq dhe kaltërsinë e krahut të një fluture nën rrezet e diellit, sepse rrezet e diellit përmbajnë dritë të kuqe dhe blu. E njëjta gjë vlen edhe për të gjitha ngjyrat e tjera. Kur një inxhinier i llambës së dritës projekton një llambë që supozohet të imitojë diellin, dhe për këtë arsye të sigurojë ndriçim natyral, ai projekton një llambë të bardhë, jo një llambë të verdhë. Fakti që ju shihni të gjitha ngjyrat themelore të pranishme në një ylber (i cili është drita e diellit e ndarë nga mjegulla) dhe asnjë ngjyrë nuk mungon është dëshmi e drejtpërdrejtë që drita e diellit është e bardhë.

Dielli lëshon të gjitha ngjyrat e dritës së dukshme, dhe në fakt lëshon të gjitha frekuencat e valëve elektromagnetike përveç rrezeve gama. Kjo përfshin valët e radios, mikrovalët, valët infra të kuqe, dritën e dukshme, valët ultravjollcë dhe rrezet X. Dielli i lëshon të gjitha këto ngjyra sepse është një trup termik dhe lëshon dritë përmes procesit të rrezatimit termik. Ashtu si një qymyr i nxehtë edhe dielli shkëlqen në të gjitha ngjyrat për shkak të temperaturës së tij. Kjo është arsyeja pse llambat inkandeshente lëshojnë dritë që imiton aq mirë dritën e diellit: ato përmbajnë fije metalike që nxehen derisa të shkëlqejnë në të njëjtën mënyrë që shkëlqen dielli.

Mund të jetë joshëse të ekzaminosh përmbajtjen e ngjyrave të dritës së diellit dhe të identifikosh ngjyrën më të ndritshme (frekuencën e pikut) si ngjyrën aktuale të diellit. Problemi me këtë qasje është se frekuenca e pikut nuk ka një kuptim konkret. Frekuenca e pikut është e ndryshme në varësi të faktit nëse jeni në hapësirën e frekuencës ose në hapësirën e gjatësisë valore. Në hapësirën me gjatësi vale, rrezet e diellit arrijnë kulmin në vjollcë. Në hapësirën e frekuencës, rrezet e diellit arrijnë kulmin në infra të kuqe. Cila është e drejtë? Ata të dyja janë të sakta. Ato janë vetëm dy mënyra të ndryshme, por krejtësisht të vlefshme për matjen e përmbajtjes së ngjyrave. Dhe kjo na tregon pse dhënia e një kuptimi të veçantë frekuencës së pikut është mjaft e pakuptimtë. Për më tepër, astronomëve u pëlqen ta modelojnë diellin si një trup të zi perfekt, gjë që nuk është. Sipas modelit të trupit të zi me gjatësi vale-hapësirë, dielli arrin kulmin në të gjelbër! Kur astronomët thonë se dielli është i gjelbër, ata nënkuptojnë se modeli i tyre i pasaktë arrin kulmin në gjatësi vale në të gjelbër. Fatkeqësisht, “Dielli është i Gjelbër!” bën tituj më emocionues sesa: “Dielli është i bardhë dhe do të arrinte kulmin në të gjelbër nëse do të ishte një trup i zi i përsosur dhe nëse do të matej në hapësirën e gjatësisë valore”. Edhe pse jo aq emocionuese, e vërteta përfundimtare është: dielli është i bardhë; spektri i tij arrin kulmin në violet në hapësirën e gjatësisë valore, në infra të kuqe në hapësirën e frekuencës dhe në të gjelbër sipas përafrimit të trupit të zi gjatësi vale-hapësirë.

Drita e diellit që përjetojmë në sipërfaqen e tokës është filtruar nga atmosfera dhe është paksa e ndryshme. Atmosfera ka tendencë të shpërndahet blu dhe vjollcë më shumë se ngjyrat e tjera. Si rezultat, rrezet e diellit direkte në sipërfaqen e tokës janë pak më të kuqe se rrezet e diellit në hapësirë. Rreth lindjes dhe perëndimit të diellit, kur rrezet e diellit udhëtojnë nëpër atmosferë shumë më tepër se zakonisht, drita e diellit në sipërfaqen e tokës bëhet edhe më e kuqe. Por vetë dielli është i bardhë./wtamu.edu/Alsat.mk

LEXO EDHE:

Back to top button