Cilat janë fazat e evolucionit njerëzor?

Cilat janë fazat e evolucionit njerëzor?

Fazat e evolucionit njerëzor:

 1. Këta paraardhës supozohet se kanë lindur si njerëz ashtu edhe majmunë.
 2. Ndër të tjera, ata jetonin në Kinë, Afrikë, Evropë dhe Indi.
 3. Lloji Dryopithecus përfshin majmunët e drurit. Individët mund të kenë qenë kryesisht barngrënës, sepse ultësirat tropikale ku banonte Dryopithecus ishin të pyllëzuara të dendura në atë kohë.

Ramapithecus

 1. Mbetjet e tyre u zbuluan fillimisht në malin Shivalik të Punjabit, më pas në Afrikë dhe Arabinë Saudite.
 2. Ata janë Hominidë, sipas dy dëshmive: smalt më të trashë në dhëmbët e tyre, nofullat më të forta.
 3. Ekstrapolimet e qëndrimit të drejtë dhe përdorimi i duarve për të ngrënë dhe mbrojtje.

Australopiteku

 1. Në Afrikën e Jugut, fosili i parë i këstij lloji u zbulua në vitin 1924.
 2. Ata ecnin drejt, flinin përtokë dhe luftonin me gurë.
 3. Ata peshonin midis 27 dhe 36 kg dhe ishin katër këmbë të gjatë.

Homo Erektus

 1. Fosili i parë Homo Erectus u gjet në Java në 1891.
 2. Këtyre krijesave iu dha emri Pithecanthropus Erectus.
 3. Lidhja që mungonte midis njerëzve dhe shimpanzeve konsiderohej se ishin këto. Një tjetër gjetje kineze ishte njeriu i Pekinit.
 4. Kjo kafshë supozohej se jetonte në grupe dhe kishte një kapacitet të madh kranial.
 5. Homo erektus përdori mjete me bazë kuarci. U zbuluan gjithashtu mjete me bazë kocke dhe druri. Ka pasur dëshmi të gjuetisë kolektive. Ka edhe dëshmi të përdorimit të zjarrit.

Homo Sapiens Sapiens

 1. Fosilet fillimisht u zbuluan në Evropë dhe iu dha emri Cro-Magnon.
 2. Nofullat janë shkurtuar shumë, shfaqet mjekra e njeriut bashkëkohor dhe koka është e rrumbullakosur në to.
 3. Kapaciteti i tyre kranial ishte rreth 1350 centimetra kub. Gjuetia u siguronte atyre ushqim. Gjatë kësaj kohe, arti filloi të shfaqej./byjus/

LEXO EDHE:

Back to top button