Çka është mjegulla e trurit dhe si trajtohet ajo?

E sigurt të themi që të gjithë jemi duke u ndjerë më shumë se paksa të mbingarkuar me gjendjen aktuale në botë për shkak të pandemisë me koronavirus dhe kjo mund të çojë në disa momente të trurit të mjegulluar.

- Advertisment -

Jessica Caldwell, një neuro-psikologe dhe drejtoreshë e Qendrës së Parandalimit të Lëvizjes Alzheimer të Grave në Klinikën Cleveland – SHBA, thotë se mjegulla e trurit është një term që shumë njerëz e përdorin kur nuk ndihen të mprehtë sa ishin më parë ose përballen me vështirësi në përqendrim.

Ajo thotë se mjegulla e trurit nuk është pasojë e moshës, por vërehet te shumë pacientë në çdo moshë dhe se stresi është një shkas i njohur.

“Simptoma të tjera përfshijnë harresën, ose të tregoheni më i ngadaltë kur jeni duke u përpjekur të mbani mend gjërat – pothuajse sikur të ndieni trurin tuaj duke u dridhur, por jo duke qëlluar në të gjithë cilindrat”, thotë Caldwell.

Çfarë e shkakton mjegullën e trurit?

Ka një numër arsyesh që mendja juaj mund të ndjehet e mjegullt, duke përfshirë stresin, gjumin e pamjaftueshëm, menopauza, efektet anësore të ilaçeve, gjendja shëndetësore si rezultat i dëmtimit të kokës, problemet e tiroides ose fazat e hershme të sklerozës multiple.

Kur është mjegulla e trurit shenjë serioze?

Nëse po përjetoni ndonjë nga këto katër simptoma, vizitoni mjekun tuaj për të marrë një kuptim të asaj që mund t’i shkaktojë ato:

-Ju keni ndjerë mjegull për muaj të tërë dhe asgjë (më shumë gjumë, më pak stres) nuk e bën atë të zhduket.

-Mjegulla e trurit ju nxit të bëni gabime të mëdha në punë, me financat tuaja, ose në mënyra të tjera që kanë ndikime të konsiderueshme negative.

-Keni simptoma të tjera përveç mjegullës së trurit, si një ndryshim në ekuilibër ose dhimbje të re.

-Ju nuk mbani mend bisedat që keni pasur me familjen dhe miqtë (megjithëse ata thonë se keni qenë krejtësisht koherent).

 

LEXO EDHE:

Back to top button