Dinozauri më i vjetër i Afrikës gjendet në Zimbabve

Dinozauri më i vjetër i Afrikës gjendet në Zimbabve

Shkencëtarët kanë zbuluar në Zimbabve dinosaurin më të vjetër të Afrikës, i cili është më shumë se 230 milionë vjet i vjetër.

“Mbiresaurus raathi” ishte një metër i gjatë, vrapoi me dy këmbë dhe kishte një qafë të gjatë.

Shkencëtarët thanë se ishte një specie sauropodomorfi, një i afërm i sauropodit, dinosauri me qafë të gjatë që ecte me katër këmbë.

Skeleti u zbulua gjatë dy ekspeditave, në 2017 dhe 2019, në Mbire në Luginën e Zambezi.

“Kur flasim për evolucionin e dinosaurëve të hershëm, fosilet nga epoka e Triasikut janë të rralla”, tha për BBC Darlington Munyikwa, zëvendësdrejtor i Muzeve Kombëtare dhe Monumenteve të Zimbabvesë dhe i cili ishte pjesë e ekspeditave.

Ai tha se fosilet e asaj epoke, ishin zbuluar në Amerikën e Jugut, Indi dhe tani Zimbabve.

Zbulimi pritet të hedhë më shumë dritë mbi evolucionin dhe migrimin e dinosaurëve të hershëm, kur bota ishte një kontinent i madh dhe Zimbabve ishte në të njëjtën gjerësi gjeografike me ato vende, tha ai.

Munyikwa tha se kishte më shumë vende që kishin nevojë për eksplorim të mëtejshëm në zonë, në varësi të disponueshmërisë së fondeve.

Ai shtoi se zbulimi ishte “dinosauri më i vjetër i gjetur ndonjëherë në Afrikë”.

LEXO EDHE:

Back to top button