E mërkura e kësaj jave “premton” spektakël në qiell!

E mërkura e kësaj jave “premton” spektakël në qiell!

Këtë javë në qiell do të shohim shiun e meteorëve Geminid i cili do të arrijë kulmin të mërkurën mbrëma, me deri në 150 yje që bien çdo orë megjithëse hëna e ndritshme mund ta bëjë më të vështirë pamjen e tyre.

Për shikim të mirë, gjeni një zonë larg qytetit dhe dritave të rrugëve dhe sigurohu për kushtet e motit. Do të duhen afërsisht 30 minuta që sytë tuaj të përshtaten plotësisht dhe të shohin meteorët. Përmbahuni nga përdorimi i celularit ose objekteve të tjera të ndritshme për t’i mbajtur sytë tuaj të qetësuar.

Shfaqja do të zgjasë për pjesën më të madhe të natës, kështu që do të keni mundësi për të dalluar rënien e dritave shkëlqyese në qiell. Një shkencëtare e NASA tha se meteorët do të jenë të dukshëm në lindje të qiellit rreth orës 18:00 por do të shfaqen në të gjithë qiellin më vonë gjatë natës. Shkencëtarja Gammon-Ross tha se:

“Për fat të keq, hëna gjigande do ta bëjë më të vështirë shikimin e meteorëve gjatë natës. Fazat gjigante janë kur ana e afërt e hënës është mbi gjysmën e ndriçuar nga Dielli, që do të thotë se do të duket shumë e ndritshme në qiell. Kjo do ta bëjë të vështirë shikimin e ndonjë objekti tjetër qiellor aty pranë”.

Geminidët kanë origjinën nga një asteroid shkëmbor i quajtur 3200 Phaethon me një orbitë të ngjashme me kometën dhe u vëzhguan për herë të parë në 1862. Meteorët, janë copa të vogla mbeturinash ndërplanetare. Fërkimi me atmosferën e sipërme ngroh mbeturinat që vijnë, duke bërë që ajri rreth tyre të shkëlqejë.

Kjo çon në vija drite që njihen gjithashtu si yje që bien. Sipas Observatorit Mbretëror në Greenwich, Binjakët janë të pazakontë pasi mund të jenë shumëngjyrësh kryesisht të bardhë, disa të verdhë dhe disa të gjelbër, të kuq dhe blu. Meteorët do të do të vazhdojnë të jenë të dukshme deri më 20 dhjetor por të paktë./tch

LEXO EDHE:

Back to top button