Facebook po kërcënon të heqë lajmet nga platforma e tij

Facebook po kërcënon të heqë lajmet nga platforma e tij

Për shkak të një projektligji të diskutueshëm që Kongresi mund të miratojë, Meta, kompania mëmë e Facebook, po kërcënon të heqë lajmet nga platforma e saj sociale.

Meta ka kërcënuar se do të heqë lajmet nga platforma e saj nëse Kongresi Amerikan miraton një projekt-ligj që synon ta bëjë më të lehtë për organizatat e lajmeve negociatat kolektive me kompani si Google dhe Facebook.

Sipas Reuters, burimet e informuara për këtë çështje thonë se ligjvënësit po shqyrtojnë shtimin e Aktit të Mbrojtjes së Konkurrencës dhe Gazetarisë në projektligjin vjetor të mbrojtjes që duhet të votohet si një mënyrë për të ndihmuar industrinë lokale të lajmeve. Megjithatë, duket se Mark Zuckerberg dhe kompania e tij Meta nuk do të rrinë duarkryq.

“Nëse Kongresi miraton një projekt-ligj të keq-këshilluar gazetarie, ne do të detyrohemi të konsiderojmë heqjen e lajmeve nga platforma jonë tërësisht në vend që t’i nënshtrohemi negociatave të mandatuara nga qeveria që heqin padrejtësisht çdo formë vlere që u ofrojmë agjencive të lajmeve.” duke rritur audiencën. dhe abonim”, kërcënoi Andy Stone, zëdhënës i kompanisë Meta.

“Akti i Konkurrencës dhe Ruajtjes së Gazetarisë humbi një detaj kyç – botuesit vendosin përmbajtjen e tyre në platformën tonë sepse u sjell përfitime atyre, jo anasjelltas. Asnjë kompani nuk duhet të detyrohet të paguajë për përmbajtje që përdoruesit nuk e përdorin. “Thënë thjesht – qeveria po krijon një entitet të ngjashëm me kartelin që kërkon që një kompani private të subvencionojë subjekte të tjera private, gjë që është një precedent i tmerrshëm për biznesin amerikan,” thotë Stone.

Grupi News Media Alliance, i cili përfaqëson agjencitë e lajmeve, po i kërkon Kongresit të shtojë projektligjin në projektligjin e mbrojtjes, duke argumentuar se “gazetat lokale nuk mund të përballojnë të durojnë disa vite të tjera abuzimi nga kompanitë e mëdha të teknologjisë dhe koha për veprim skadon. Nëse Kongresi nuk vepron së shpejti, ne rrezikojmë që mediat sociale të bëhen gazeta lokale e Amerikës”.

Një ligj i ngjashëm australian, i cili hyri në fuqi në mars 2021 pasi bisedimet me kompanitë e mëdha të teknologjisë çuan në një pezullim të shkurtër të lajmeve në platformën Facebook në atë vend, ka funksionuar kryesisht, thuhet në një raport të qeverisë.

Që nga hyrja në fuqi e Kodit të Negociatave të Medias, kompani të ndryshme të teknologjisë, duke përfshirë Meta dhe Alphabet, kanë nënshkruar më shumë se 30 marrëveshje me media, duke i kompensuar ato për përmbajtjen që gjeneron klikime dhe para për reklama, shtoi raporti.

LEXO EDHE:

Back to top button