Fuqia e boronicave – Zbulohen efektet pozitive të boronicave në shëndetin e zemrës dhe zorrëve tek të rriturit e moshuar

Fuqia e boronicave – Zbulohen efektet pozitive të boronicave në shëndetin e zemrës dhe zorrëve tek të rriturit e moshuar

Një studim i fundit në revistën Nutrients i shton provave në rritje se konsumi i përditshëm i boronicave mund të ketë efekte të fuqishme në shëndetin e zemrës dhe zorrëve. Konkretisht, në studim, ky përfundim vlen veçanërisht për popullatën e moshuar që lufton me peshën e tepërt.

Fuqia e boronicave

Dihet se pasuria e vërtetë e këtyre manaferrave qëndron në përmbajtjen e tyre të lartë të polifenoleve, veçanërisht antocianineve. Këta antioksidantë dihet se reduktojnë stresin oksidativ dhe inflamacionin, të cilët janë faktorë kyç në zhvillimin e sëmundjeve të zemrës. Ato gjithashtu përmirësojnë funksionin e enëve të gjakut, ndihmojnë në balancimin e kolesterolit dhe kontribuojnë në një metabolizëm të shëndetshëm. Hulumtimet e fundit tregojnë gjithashtu ndikimin e tyre në mikrobiotën e zorrëve – një faktor i rëndësishëm për shëndetin e përgjithshëm. Pikërisht për këtë shkencëtarët kryen studimin ” BEACTIVE “. Prova klinike zgjati 12 javë dhe hetoi se si shtimi i boronicave në dietë mund të ndikojë në treguesit e shëndetit të zemrës dhe baktereve të zorrëve tek të moshuarit.

Detajet e studimit

Studimi përfshiu 55 persona mbi moshën 60 vjeç, të cilët nuk ishin fizikisht aktivë dhe indeksi i masës trupore të të cilëve varionte nga mbipesha deri në obezë mesatarisht. Pjesëmarrësit u ndanë në dy grupe – njëri pinte një pije pluhur boronicë dy herë në ditë (ekuivalente me rreth 1.5 gota boronica të freskëta në ditë), ndërsa grupi tjetër pinte një pije placebo me një pamje të ngjashme. Të dy grupet ndoqën një program të lehtë të aktivitetit fizik – duke veshur shirita fitnesi për të gjurmuar lëvizjet e tyre dhe duke analizuar rregullisht marrjen e ushqimit dhe treguesit e shëndetit. Mostrat e gjakut u mblodhën gjithashtu në fillim dhe në fund të studimit.

Rezultate befasuese

Pas 12 javësh, të dy grupet treguan përmirësime në nivelet e kolesterolit, por në një mënyrë të ndryshme nga sa pritej. Grupi placebo pa reduktime të konsiderueshme në kolesterolin total, kolesterolin LDL dhe proteinën ApoB të lidhur me grimcat e kolesterolit të keq. Nga ana tjetër, grupi që konsumonte boronica kishte nivele të reduktuara të kolesterolit HDL dhe proteinës ApoA-I, e cila lidhet me HDL.

Edhe pse këto rezultate mund të duken konfuze në shikim të parë, grupi që konsumoi boronica pa ndryshime pozitive në shënues të caktuar të kolesterolit pas ngrënies dhe një reduktim të grimcave më të vogla dhe më të rrezikshme të LDL-së që shoqërohen më shpesh me rreziqe kardiovaskulare.

Zbulimi më interesant lidhej me zorrët. Vetëm në grupin që konsumoi boronica pati një rritje të një lloji specifik bakteri, “Coriobacteriles incertae sedis”, i cili zbërthen dhe përthith përbërjet e dobishme nga boronicat. Kjo sugjeron që trupi përshtatet me kalimin e kohës për të shfrytëzuar më mirë lëndët ushqyese nga boronicat.

Një hap i thjeshtë drejt shëndetit më të mirë

Pavarësisht grupit relativisht të vogël të të anketuarve, gjetjet janë ende inkurajuese. Vetë fakti që të moshuarit mund të përjetojnë ndryshime të matshme në shëndetin e zemrës dhe zorrëve thjesht duke shtuar boronica në dietën e tyre është shumë domethënës. Ndryshe nga medikamentet apo dietat kufizuese, boronicat janë një ndryshim që pothuajse çdokush mund ta zbatojë. Për më tepër, ato janë në dispozicion në formë të freskët, të ngrirë, të tharë dhe madje edhe në formë pluhuri.

Megjithëse nevojiten më shumë kërkime, një gjë është e qartë – boronicat me të drejtë kanë fituar reputacionin e tyre si një superushqim.

LEXO EDHE:

Back to top button