Implanti i parë i trurit në botë për trajtimin e depresionit për të filluar sprovën e dytë njerëzore

Shkencëtarët kohët e fundit implantuan elektroda në kafkën e një pacienti për të trajtuar depresionin e tyre, me shpresën se gjendja e tyre mund të lehtësohej nga impulset elektrike të shkurtra dhe të vogla në tru, dhe tani ata janë duke pritur fillimin e një prove të dytë.

Kjo teknologji në fakt u zbulua në shtator, kur mjekët në St Louis rruajtën disa pjesë të kafkës së pacientit në mënyrë që të instalonin elektroda në të.

Kirurgjia u krye nga fillestari Inner Cosmos, vetëm një nga disa kompani që punojnë në teknologji që mund të implantohet në trurin e pacientëve.

Here's an idea of how Inner Cosmos' technology works. Credit: Inner Cosmos
Inner Cosmos

Sigurisht, kompania më e profilit të lartë nga këto kompani është Neuralink, në pronësi të Elon Musk. Ky biznes ka qenë objekt i disa polemikave të fundit, por gjithashtu pretendon se ka trajnuar majmunët për të luajtur video lojëra me mendjen e tyre.

Ky test ishte i pari i këtij lloji që përdori implante direkt në kafkë për të trajtuar depresionin dhe mund të paralajmërojë në një epokë të re të shkencës që trajton çështjet e shëndetit mendor me harduer dhe jo me metoda më tradicionale si psikiatria dhe psikologjia.

Pajisja Inner Cosmos është përafërsisht sa një qindarkë dhe funksionon duke dërguar një puls përmes korteksit të majtë dorsolateral paraballor të pacientit, duke matur aktivitetin neuronal për të përcaktuar sasinë e saktë të stimulimit ndërsa shkon.

Kjo ndodh për rreth 15 minuta një herë në ditë.

Ky test i parë pritet të zgjasë për rreth një vit, me potencialin që të përfshihen edhe disa pacientë të tjerë.

Më pas, një tjetër provë është vendosur të fillojë muajin e ardhshëm, sipas MailOnline.

Ka disa debate rreth asaj se cila pjesë e trurit është më e mirë për të stimuluar për të arritur rezultatet e dëshiruara, por kjo teknikë Inner Cosmos synon një zonë që synohet gjithashtu nga një metodë tjetër e quajtur stimulimi magnetik transkranial.

Është ende shumë herët, por është diçka interesante, duhet ta pranoni.

Ideja është që operacioni duhet të jetë sa më jo-invaziv që të jetë e mundur në mënyrë që të arrihet niveli më i mirë i marrjes, dhe – në fakt – disa kompani po punojnë në metoda krejtësisht pa kirurgji, siç është helmeta me elektrodë.

Kjo pajisje e parë është pak më e madhe se sa synon Inner Cosmos që produkti i saj përfundimtar të jetë në kohë, por është vetëm i pari.

Ideja nuk është saktësisht e re, duke pasur parasysh se teknika të ngjashme janë përdorur prej vitesh për trajtimin e epilepsisë dhe Parkinsonit, por trajtimi i depresionit në këtë mënyrë është një ide mjaft e re.

CEO i Inner Cosmos Meron Gribetz tha: “Misioni ynë është të krijojmë një botë që rikthen fuqinë njohëse të njerëzimit duke ribalancuar mendjen njerëzore.

“Bota është në një gjendje çrregullimi të rëndë, që çon në një çrregullim të njohjes

“Efektet po ndihen nga miliona, duke çuar në rritje të niveleve të depresionit.

The device is about the size of a penny. Credit: Inner Cosmos
Inner Cosmos

“Ne besojmë se qasja jonë mund të lehtësojë jetën e atyre që vuajnë nga depresioni dhe përfundimisht të shkallëzojë në çrregullime të tjera njohëse.”

Do të duhet të shohim se si do të zhvillohen gjërat nga këtu, por padyshim që është një fillim magjepsës.

LEXO EDHE:

Back to top button