Ja pijet që dëmtojnë zemrën sipas kardiologut
Ja pijet që dëmtojnë zemrën sipas kardiologut

Kardiologu i njohur Evan Levine është bërë i famshëm në TikTok për qasjen e tij të drejtpërdrejtë dhe humoristike ndaj çështjeve të shëndetit të zemrës. Në një intervistë për Neë York Post, ai ndau listën e tij të katër pijeve më të dëmshme për zemrën dhe shpjegoi efektet negative që ato mund të shkaktojnë. Këto janë pije që shpesh konsumohen pa menduar për pasojat afatgjata, por që, sipas Levine, mund të rrisin ndjeshëm rrezikun për probleme serioze me zemrën.
Një nga pijet që Levine përmend si të dëmshme për zemrën është frappuçino i akullt, një pije e preferuar për shumë persona, por që mund të shkaktojë efekte negative për ata që e konsumojnë shpesh.
Kardiologu shpjegon se pas konsumimit të saj, ai ka ndjerë një ngritje të mprehtë të energjisë, e ndjekur nga një rënie të shpejtë brenda pak orësh. Ky efekt është i lidhur me përmbajtjen e lartë të kafeinës dhe sheqerit. Frappuçino i akullt përmban rreth 100 mg kafeinë dhe 51 gram sheqer, që është sa 13 lugë çaji. Kombinimi i këtyre substancave mund të shkaktojë takikardi dhe stres në zemër, dhe është veçanërisht i rrezikshëm për ata që kanë probleme me zemrën.
Pavarësisht se një gotë e rastësishme mund të mos shkaktojë efekte serioze te njerëzit e shëndetshëm, konsumimi i rregullt mund të rrisë presionin e gjakut, nivelet e triglicerideve dhe rrezikun e fibrilacionit atrial, një çrregullim i ritmit të zemrës.
Në lidhje me konsumimin e alkoolit, Levine thekson se pijet alkoolike, sidomos në sasi të mëdha, mund të shkaktojnë një gjendje të rrezikshme për zemrën të quajtur kardiomiopatia alkoolike. Ky është një dëm afatgjatë që ndikon në muskujt e zemrës, duke e bërë atë të dobët dhe të paaftë për të pompuar gjak siç duhet. Megjithatë, Levine hodhi poshtë mitin e zakonshëm që vera e kuqe është e dobishme për zemrën, duke theksuar se shumë nga studimet që mbështesin këtë mendim janë financuar nga industria e alkoolit dhe nuk janë gjithmonë të besueshme.
Një tjetër kategori pijesh që Levine i konsideron të dëmshme për zemrën janë pijet joalkoolike me sheqer, si soda. Një kanaçe e vetme me sodë përmban rreth 10 lugë çaji sheqer, zakonisht në formën e shurupit të misrit. Ky konsum i tepërt i sheqerit mund të ketë pasoja të rënda për zemrën, duke rritur trigliceridet, shtuar peshën dhe çuar në nivele të larta të sheqerit në gjak faktorë që rrisin rrezikun për zhvillimin e diabetit dhe sëmundjeve të zemrës. “Është si të pish shurup misri të drejtë,” thekson Levine.
Pijet energjetike janë gjithashtu një tjetër lloj pije që shqetëson Levine. Këto pije mund të përmbajnë deri në 1.5 herë më shumë kafeinë se një filxhan kafe dhe deri në 15 lugë çaji sheqer ose shurup misri. Ky kombinim i kafeinës dhe sheqerit është shumë i rrezikshëm për zemrën, pasi mund të shkaktojë një rritje të mprehtë të presionit të gjakut dhe të çrregullojë ritmin e zemrës, duke e bërë zemrën të punojë më shumë se sa duhet.
Edukimi dhe informimi mbi ndikimet e dietës në shëndetin e zemrës janë të rëndësishme për të shmangur rreziqet afatgjata. Sipas Levine, është e rëndësishme të jeni të vetëdijshëm për ndikimet e zakonshme që pijet me sheqer, kafeinë dhe alkool mund të kenë mbi zemrën. Duke kufizuar konsumimin e këtyre pijeve, mund të mbani një zemër më të shëndetshme dhe të reduktoni rrezikun për zhvillimin e sëmundjeve kardiovaskulare. Syri.net-iefimerida