Ja pse jemi më të bukur në pasqyrë sesa në foto

Ja pse jemi më të bukur në pasqyrë sesa në foto

Të gjithë e kanë vënë re këtë fenomen. Sa herë ju ka ndodhur, të përgatiteni për tre orë për një takim, shikoni në pasqyrë, gjithçka duket perfekte, dhe pastaj fotografitë janë një fatkeqësi absolute. Ose edhe nëse dukeni më së miri në disa foto, do të vini re se dukeni drastikisht ndryshe nga në jetën reale.

Psikologu amerikan me origjinë polake, fitues i çmimit të Organizatës Psikologjike Amerikane për kontribut të jashtëzakonshëm shkencor në psikologji, Robert Zajonts, dëshmoi me eksperimente të ndryshme se njerëzit reagojnë pozitivisht dhe besojnë vetëm në atë që dinë më mirë, shkruan albeu.com. Kur një person shikon fotografinë e tij, ai pa dashje e krahason atë me një imazh që është formuar fort në kokën e tij, dhe ky është reflektimi i tij në pasqyrë.

Ajo që është interesante për pasqyrat është se ato nuk japin një pamje të vërtetë të objektit ose personit që pasqyrohet. Imazhi i çdo objekti ose personi i transmetuar nga një pasqyrë e sheshtë në të vërtetë formohet nga rrezet e reflektuara nga sipërfaqja e saj. Truri i njeriut është krijuar për t’i injoruar plotësisht këto kthesa, kështu që kur shikoni në pasqyrë, një person duket se qëndron në një distancë të caktuar prej saj dhe drita përkulet rreth pjesëve të trupit të tij.

“Nëse njeriu është mësuar ta shikojë veten nga ana e majtë, ku një pjesë e fytyrës është më e ngushtë, p.sh., dhe sytë duken sikur janë të zgjatur, kur sheh foton e tij në foto, atëherë i duket se edhe ai e shikon foton e tij në të majtë.në realitet (përballë tij) është në fakt ana e djathtë e trupit dhe fytyra që është e ndryshme. Pastaj truri reagon, ky imazh është i pazakontë për të, ndaj e konsideron të neveritshëm – tha psikologu i nderuar.

LEXO EDHE:

Back to top button