Jeta e hershme në Mars mund të jetë vetëshkatërruar

Në historinë e lashtë të Planetit të Kuq, format e para të jetës mund të kenë shkatërruar veten e tyre. Kjo nuk është aq absurde sa duket – diçka e ngjashme ka ndodhur me Tokën.

Provat tregojnë se Marsi dikur ishte i ngrohtë dhe i lagësht dhe kishte një atmosferë. Në periudhën e lashtë Noahike, rreth katër miliardë vjet më parë, ndoshta kishte ujë të lëngshëm në sipërfaqen e këtij planeti. Nëse kjo është e vërtetë, atëherë jeta mund të ishte zhvilluar në Mars.

Hulumtimet e reja sugjerojnë se Marsi i hershëm mund të ketë qenë mikpritës ndaj metanogjenëve, një lloj organizmi që lulëzon në mjediset ekstreme të Tokës. Metanogjenët janë mikroorganizma që prodhojnë metanin si nënprodukt metabolik në kushte hipoksi. I gjejmë shpesh pranë burimeve hidrotermale, në këneta dhe në aparatin tretës të kafshëve.

Organizma të veçantë

“Hulumtimi ynë tregon se Marsi i hershëm nëntokësor ka shumë të ngjarë të jetë i banueshëm për mikrobet metanogjene,” tha biologu evolucionar Regis Ferriere nga Universiteti i Arizonës.

Këta mikrobe ishin në gjendje të jetonin në shkëmb poroz dhe të kripur që i mbronte nga rrezatimi UV dhe rrezet kozmike. Mjedisi nëntokësor do të siguronte gjithashtu një atmosferë të përhapur dhe temperaturë të moderuar që do të lejonte mbijetesën e tyre, raporton Live Science.

Studiuesit u fokusuan në metanogjenët hidrogjenotrofikë, të cilët përdorin dioksidin e karbonit (CO2) si burim karboni dhe hidrogjenin si agjent reduktues dhe prodhojnë metanin si nënprodukt. Ky lloj metanogjeni është një nga metabolizmat më të hershëm që ka evoluar në Tokë. Ky është studimi i parë që analizon mbijetesën dhe mbijetesën e tyre në Mars.

Ekziston një ndryshim i rëndësishëm midis Marsit të lashtë dhe Tokës, në kontekstin e këtij studimi. Në Tokë, shumica e hidrogjenit është e lidhur me molekulat e ujit dhe shumë pak është e pavarur, ndërsa në Marsin e lashtë mund të ketë pasur një bollëk hidrogjeni të palidhur në atmosferë.

Ky hidrogjen mund të jetë një burim energjie për metanogjenët e hershëm dhe të mbajë nxehtësinë në atmosferë, duke e bërë planetin të banueshëm.

“Ne mendojmë se Marsi mund të ketë qenë pak më i ftohtë se Toka në atë kohë, por jo aq i ftohtë sa është sot, me temperatura mesatare që ka të ngjarë të jenë mbi zero”, tha Ferriere.

“Marsi i sotëm duket si një kub akulli i mbuluar me pluhur. “Në fillim, mund të ketë qenë një planet shkëmbor me një kore poroze, në sipërfaqen e së cilës rridhte uji dhe ndoshta formoi liqene dhe lumenj, ndoshta edhe dete apo oqeane”, shtoi ai.

Ata ikën më thellë nën tokë

Ne kemi ujë të freskët ose të kripur në Tokë. Por në Mars, i gjithë uji ishte i kripur, sipas matjeve spektroskopike të shkëmbinjve sipërfaqësor të Planetit të Kuq.

Shkencëtarët përdorën modele të klimës, kores dhe atmosferës marsiane për të vlerësuar mbijetesën e metanogjenëve. Modelet u treguan atyre nëse popullatat metanogjene mund të mbijetojnë dhe çfarë efekti kanë ato në mjedisin e tyre.

Edhe pse kishte një bollëk hidrogjeni dhe karboni në atmosferë që organizmat mund të përdornin për energji, sipërfaqja e Marsit ishte ende e ftohtë. Nuk ishte e ngrirë si sot, por shumë më ftohtë se Toka e sotme. Mikroorganizmat do të preferonin temperatura më të ngrohta nëntokësore, por sa më thellë të shkoni, aq më pak hidrogjen dhe karbon ka.

“Pyetja është se sa thellë duhej të shkonin për të gjetur ekuilibrin e duhur midis temperaturës dhe disponueshmërisë së molekulave që u nevojiteshin për t’u rritur.” Modelet tona treguan se komunitetet mikrobiale do të ishin më të lumtura në disa qindra metra të lartë”, tha biologu Boris Soteri nga Universiteti i Sorbonës.

Metanogjenët ndoshta vazhduan për një kohë të gjatë në koren e sipërme, por me çlirimin e metanit ata ndryshuan edhe mjedisin e tyre. Ekipi modeloi të gjitha proceset sipërfaqësore dhe nëntokësore dhe zbuloi se metanogjenët mund të kishin shkaktuar ftohje të klimës globale me kalimin e kohës duke ndryshuar përbërjen kimike të atmosferës.

Ndërsa planeti ftohej, uji i kripur në kore do të ngrinte në thellësi gjithnjë e më të mëdha, duke bërë që mikroorganizmat të iknin sa më thellë nën tokë ku atmosfera nuk depërtonte më.

“Modelet tona tregojnë se aktiviteti biologjik i metanogjenëve do të ndryshonte atmosferën marsiane shumë shpejt, brenda dhjetëra apo qindra mijëra viteve”, tha Soteri.

Rezultati? Zhdukja.

“Pas një kohe, mikrobet u përballën me një problem të madh. Ndërsa atmosfera marsiane u hollua, burimi i tyre i energjisë u zhduk. Për më tepër, temperatura po binte dhe ata do të duhej të futeshin gjithnjë e më thellë në kore”, tha Soteri.

Vendi kaloi një situatë të ngjashme

Një gjë e ngjashme ndodhi në Tokë gjatë Ngjarjes së Madhe të Oksidimit (GOE) kur nivelet e oksigjenit në atmosferë dhe oqeane u rritën. Nuk kishte oksigjen në atmosferën e hershme të Tokës dhe organizmat e parë funksionuan pa përdorur këtë gaz.

Kur u shfaqën cianobakteret, të cilat përdorin fotosintezën dhe prodhojnë oksigjen si nënprodukt, lindi një problem sepse banorëve të parë të Tokës nuk u pëlqente vërtet ky gaz. Cianobakteret përfundimisht furnizuan oqeanet dhe atmosferën me aq shumë oksigjen sa planeti ynë u bë toksik për format e tjera të jetës. Por më pas u shfaqën forma të tjera që e përdornin gjithnjë e më shumë këtë gaz.

Por një skenar i tillë ishte tipik për Tokën. Në Mars, nuk kishte asnjë hap evolucionar në fotosintezën ose procese të ngjashme që do të çonin në një mënyrë të re të marrjes së energjisë. Përfundimisht Marsi u fto dhe ngriu dhe humbi atmosferën e tij. A është Marsi “i vdekur” tani?

Është e mundur që jeta në Mars të gjejë strehim në vende të izoluara në koren e planetit.

Hulumtimet nga viti 2021 treguan se korja e Marsit mund të ketë një burim vetë-ripërtëritës të hidrogjenit, domethënë, elementët radioaktivë në kore mund të shpërbëjnë molekulat e ujit me anë të radiolizës dhe të dërgojnë hidrogjen tek metanogjenët.

A ka ende jetë në koren e Marsit, që ushqehet me hidrogjenin e formuar pas radiolizës? Nuk e dimë, por ende nuk kemi një shpjegim të vërtetë për disa zbulime të metanit në atmosferën e Planetit të Kuq.

Hulumtimi mbi banueshmërinë e hershme të Marsit dhe ftohjen globale nga metanogjenët me bazë H2  u botua në revistën Nature Astronomy.

LEXO EDHE:

Back to top button