Kalendari historik i datës 8 gusht

Kalendari historik i datës 8 gusht

Në këtë ditë:

Në vitin 1588 – Flota angleze fitoi një betejë vendimtare mbi Armadën spanjolle në brigjet e Gravelines në Francën veriore.

Në vitin 1609 – Senati venecian shqyrton teleskopin e Galileo Galileit.

Në vitin 1786 – Kongresi amerikan zgjedh njëzëri dollarin si njësi monetare për Shtetet e Bashkuara të Amerikës.

Në vitin 1925 – Marshi i parë kombëtar i Ku Klux Klan (midis 25,000 dhe 40,000 marshues) në Uashington, D.C.

Në vitin 1945 – BRSS themelon një qeveri komuniste në Korenë e Veriut.

Në vitin 1945 – Shtetet e Bashkuara, Bashkimi Sovjetik, Mbretëria e Bashkuar dhe Franca nënshkruan Marrëveshjen e Londrës, e cila autorizoi gjyqet e Nürnbergut, në të cilat ish-udhëheqësit nazistë u paditën dhe u gjykuan si kriminelë lufte nga Gjykata Ushtarake Ndërkombëtare.

Në vitin 1974 – Presidenti i SHBA Richard Nixon njofton se do të japë dorëheqje në orën 12:00 të ditës së nesërme.

Në vitin 1988 – Armëpushimi midis Iranit dhe Irakut hyn në fuqi pas 8 vitesh luftë.

LEXO EDHE:

Back to top button