Ketchup, majonezë apo salcë tartar: Cila salcë është më pak e shëndetshme?

Ketchup, majonezë apo salcë tartar: Cila salcë është më pak e shëndetshme?

Salcat si ketchup, majoneza dhe tartari janë shpesh një shtesë e domosdoshme për shumë pjata. Edhe pse janë të gjitha të shijshme dhe të njohura, është e rëndësishme të merret parasysh përbërja e tyre ushqyese dhe efektet e mundshme shëndetësore.

Ketchup

Edhe pse domatet kanë shumë përfitime shëndetësore, si vitamina C dhe likopeni, ketchup-i që zakonisht shitet në dyqane përmban sasi të mëdha sheqeri dhe kripë.

Ketchup mund të përmbajë deri në 20 deri në 30 për qind sheqer për 100 gram produkt. Marrja e tepërt e sheqerit shoqërohet me një rrezik të shtuar të diabetit, obezitetit, rritjes së kolesterolit të keq (LDL) dhe sëmundjeve të zemrës. Përveç kësaj, përmbajtja e lartë e kripës mund të rrisë rrezikun e presionit të lartë të gjakut.

Majonezë

Majoneza është një salcë e bazuar në vezë, vaj, uthull dhe mustardë. Është i pasur me yndyrna të pangopura, por është edhe shumë kalorike, prandaj shumë njerëz janë të kujdesshëm për sasinë që konsumojnë. Majoneza shpesh përmban sasi të mëdha të vajrave bimore të rafinuara, të cilat mund të përmbajnë yndyrna trans – lloje të yndyrave që lidhen me një rrezik të shtuar të sëmundjeve të zemrës.

Kjo salcë popullore është shumë e lartë në kalori me 600 deri në 700 kalori për 100 gram, dhe përmbajtja e lartë e yndyrës mund të kontribuojë në shtimin e peshës dhe shëndetin e dobët kardiovaskular. Megjithëse yndyrnat e pangopura mund të jenë të dobishme, vajrat e rafinuar në majonezën komerciale shpesh përmbajnë yndyrna trans, të cilat ndikojnë negativisht në shëndetin, duke rritur rrezikun e sëmundjeve të zemrës dhe gjakut.

Nëse ju pëlqen majoneza, kërkoni varietete me kalori më të ulët që përmbajnë vajra të shëndetshëm si vaji i ullirit. Mund të përgatisni edhe majonezë shtëpie me më pak vaj dhe vezë, e cila do të zvogëlojë numrin e kalorive dhe do të përmirësojë vlerën ushqyese.

Salcë tartar

Salca e tartarit zakonisht bëhet nga majoneza, mustarda, turshitë dhe erëzat. Edhe pse shija e tartarit është e ngjashme me majonezën, ai zakonisht përmban më pak sheqer, por është më i lartë në yndyrë dhe kalori. Duke qenë se është me bazë majonezë, salca e tartarit mbart gjithashtu të gjitha avantazhet dhe disavantazhet që lidhen me cilësinë e vajit dhe praninë e yndyrave trans.

Kjo salcë shpesh është e lartë në yndyrë, veçanërisht yndyrë të ngopur, dhe mund të kontribuojë në problemet e kolesterolit të lartë dhe një rrezik në rritje të sëmundjeve të zemrës. Nuk është aq i pasur me sheqer sa ketchup-i, por ka shumë kalori dhe mund të ndikojë negativisht në obezitet nëse konsumohet në sasi të mëdha.

Cila salcë është më pak e shëndetshme?

Nga tre salcat – ketchup, majonezë dhe tartar, salca më e pashëndetshme është ketchup për shkak të përmbajtjes së lartë të sheqerit dhe kripës.

Edhe pse i shijshëm, ketchup-i është më i pashëndetshmi për shkak të përmbajtjes së lartë të sheqerit dhe kripës, të cilat mund të kenë një ndikim negativ në shëndetin nëse konsumohen në sasi të mëdha.

Duhet theksuar se kjo nuk do të thotë se majoneza dhe tartari janë domosdoshmërisht salca të shëndetshme, por janë një zgjedhje më e mirë se ketchup-i. Secila prej këtyre salcave mund të hahet me moderim. Nëse tregohemi të kujdesshëm për sasinë që konsumojmë, asnjë nga këto salca nuk duhet të shkaktojë probleme shëndetësore.

LEXO EDHE:

Back to top button