Kinë/ Studiuesit krijojnë një robot me tru artificial

Kinë/ Studiuesit krijojnë një robot me tru artificial

Një robot që ka një tru artificial dhe mund të kryejë detyra të ndryshme, si kapja e objekteve dhe shmangia e pengesave, është krijuar nga studiues nga Universiteti Tianjin dhe Universiteti Jugor i Shkencës dhe Teknologjisë në Kinë.

Siç raportohet nga mediat lokale, shkencëtarët kombinuan një tru të kultivuar in vitro, si organoidet e trurit me një çip të ndërfaqes nervore.

Në mënyrë të veçantë, ekipi shkencor zhvilloi një softuer me burim të hapur i krijuar për të vepruar si një ndërfaqe midis biokjupterëve të trurit në një çip dhe pajisjeve të tjera elektronike, duke i dhënë organoidit aftësinë për të perceptuar botën përmes sinjaleve elektronike, të operojë me kontrolle ndihmëse dhe të mësojë të kryejnë detyra të caktuara.

Studiuesit pretendojnë se është “sistemi i parë inteligjent me burim të hapur në botë i ndërveprimit kompleks të informacionit tru-në-çip” që mund të çojë në zhvillimin e kompjuterëve që simulojnë trurin. Në studimin e tyre të fundit, ata raportojnë se organoidet e trurit janë një platformë e jashtëzakonshme për modelimin e çrregullimeve neurologjike, si dhe një qasje premtuese për trajtimin e tyre.

Li Xiaohong, një profesor në Universitetin Tianjin, tha se ndërsa organoidet e trurit shihen si modeli më premtues i inteligjencës bazë, në një kohë ku teknologjia ende përballet me “pengesa të tilla si pjekuria e ulët zhvillimore dhe furnizimi i pamjaftueshëm i lëndëve ushqyese”.

LEXO EDHE:

Back to top button