Kjo është sasia e rekomanduar e mishit të kuq që mund të konsumoni në ditë
Kjo është sasia e rekomanduar e mishit të kuq që mund të konsumoni në ditë

Asnjë ushqim nuk ka ngjallur aq shumë debate në mjekësi dhe gatim sa mishi i kuq – sa mund të hamë, për çfarë është i mirë dhe për çfarë është i keq, nëse konsumi i tepërt mund të ndikojë negativisht në shëndetin e zemrës – janë vetëm disa nga pyetjet më të shpeshta, dhe në këtë tekst, ekspertët japin përgjigjet.
Së pari, duhet sqaruar se çfarë konsiderohet mish i kuq.
Stephen Kopecky, një kardiolog në Klinikën Mayo, thotë se ekzistojnë disa lloje – mish viçi, viçi, qengji, mishi i gjahut dhe mishi i dhisë. Mishi i derrit konsiderohet mish i kuq sipas përbërjes së tij ushqyese, por në terma kulinarie shpesh klasifikohet si mish i bardhë.
Kopecky thotë se këto lloje ndahen në tre kategori: mish i bluar, mish i përpunuar dhe kategoria e fundit është një copë mishi në një formë “natyrale” si një biftek. Nuk përpunohet, nuk ka aditivë. Nëse tashmë hani mish të kuq, zgjidhni atë në këtë formë.
Pse mishi i kuq konsiderohet i dëmshëm?
Komponimet që gjenden në mishin e kuq shkaktojnë inflamacion dhe acarim në indet e trupit tonë. Është një acarim i vogël, por me kalimin e viteve “grumbullohet” dhe çon në probleme të ndryshme, shpjegoi Kopecky, duke shtuar se mund të dëmtojë rreshtimin e arterieve.
Dhe kjo, nga ana tjetër, çon në arteriosklerozë, atak në zemër dhe goditje në tru. Mund të çojë edhe në sëmundjen e Alzheimerit.
Nutricionistët theksojnë se këto nuk janë të vetmet disavantazhe të mishit të kuq. Nëse e hani çdo ditë, rritni rrezikun e formimit të një përbërjeje – trimetilaminë H-oksid – e cila lidhet me sëmundjet e zemrës. Kardiologët pajtohen me këtë.
Mishi i përpunuar është i lidhur me sëmundjet e zemrës, kancerin dhe diabetin. Njerëzit që rrallë konsumojnë mish të kuq kanë më pak gjasa të zhvillojnë këto sëmundje.
Pra, sa mish të kuq lejohet të konsumojmë për të qëndruar të shëndetshëm?
E gjitha varet nga kategoria e mishit të kuq. Mishi i bluar dhe mishi i përpunuar duhet të shmanget, dhe mishi i plotë si bifteku mund të konsumohet, por jo më shumë se 85 gramë në ditë, ose 595 gramë në javë. Shumë pacientë thonë se hanë mish dy ose tre herë në javë dhe kryesisht biftek, por duhet të merrni parasysh madhësinë e biftekut. Zakonisht ka rreth 500 gramë, që është më pak se marrja e rekomanduar javore.
Ekspertët theksuan se sasia e rekomanduar e marrjes është e njëjtë për burrat dhe gratë.
Edhe pse disa njerëz besojnë se eliminimi i mishit të kuq nga dieta është rigoroz, pasi, siç thonë ata, njerëzit kanë ngrënë mish që nga fillimi i kohës, ekspertët theksojnë se në atë kohë nuk kishte ushqime të përpunuara, hormone, aditivë në blegtori ose substanca të ngjashme të dëmshme në industrinë e mishit, dhe se është normale që dietat të ndryshojnë me kalimin e shekujve.