Kompania e veturës më të njohur në botë prezanton një javë pune 4-ditore, duke rritur pagat dhe kënaqësinë e punëtorëve në të njëjtën kohë

Kompania e veturës më të njohur në botë prezanton një javë pune 4-ditore, duke rritur pagat dhe kënaqësinë e punëtorëve në të njëjtën kohë

Lamborghini dhe sindikatat e saj njoftuan një marrëveshje novator në fillim të kësaj jave që do të prezantojë një javë pune katër-ditore për punëtorët në industrinë e prodhimit të makinave.

Sindikatat e përshëndetën marrëveshjen si “historike”, duke vendosur një precedent në sektorin evropian të makinave për reduktimin e orëve të punës pa ulur pagat. Në vend të kësaj, punëtorët do të marrin një rritje në janar 2024 së bashku me një bonus një herë prej 1,082 dollarë.

 

 

 

Punoni më pak dhe punoni më mirë, ky është parimi mbi të cilin janë zhvilluar këto negociata dhe është pjesë e shpjegimit gjithëpërfshirës, ​​thonë sindikatat FIOM dhe FIM-CISL.

Sipas kontratës së re, stafi i prodhimit do të punojë 31 ditë më pak në vit, shkruan portali “Road & Track”. Lëvizja drejt një jave më të shkurtër pune e vendos Lamborghini në të njëjtin nivel me kompanitë e tjera evropiane si Intesa Sanpaolo dhe EssilorLuxottica, të cilat së fundmi kanë miratuar masa të ngjashme.

 

 

 

Nga ana tjetër, kjo lëvizje nuk është ekskluzive për Bashkimin Evropian, pasi kompanitë britanike që kanë miratuar javën e shkurtuar të punës raportojnë përmirësim të produktivitetit, mbajtje të vendeve të punës dhe rritje të normave të punësimit, si dhe ulje të pushimeve mjekësore.

Megjithatë, përpjekjet për të zbatuar orët e reduktuara të punës në industrinë e automjeteve janë përballur me rezistencë nga lojtarët kryesorë si Ford, General Motors dhe Stelantis, ndërsa sindikatat e tjera nuk kanë qenë në gjendje të sigurojnë miratimin për ndryshimin.

LEXO EDHE:

Back to top button