Mbipesha rrit rrezikun për të marrë çdo lloj kanceri me 12 për qind


Studiuesit nga Spitali Universitar Aarhus në Danimarkë gjetën një rrezik prej 12 për qind të shoqëruar nga mbipesha e rrezikshme.

Kjo përfshin kancerin e gjirit, kancerin e veshkave, kancerin e tëmthit, leukeminë, kancerin e trurit dhe limfomën jo-Hodgkin.

Ekipi thotë se rritja e niveleve të mbipeshës dhe mbipesha e rëndë do të rrisë normat e kancerit në të gjithë botën, do të marrë një tarifë për kostot e kujdesit shëndetësor dhe do të shihni më shumë njerëz që vdesin para kohe.

Për studimin, të botuar në gazetën e Mjekësisë së Brendshme, ekipi shikoi të dhënat e kancerit në Danimarkë për një periudhë 40-vjeçare, nga 1977 deri në 2016.

Studiuesit gjetën 20.706 kancer midis 313.321 të rriturve që u diagnostikuan klinikisht me mbipeshë.

Për krahasim, kishte 18.480 kancer të diagnostikuar në mesin e popullsisë së përgjithshme daneze për të njëjtën periudhë kohore.

Kjo do të thotë që pesha mbi mesataren e rriti rrezikun e të gjithë kancereve me 12 për qind.

Rreziku i ngritur ishte i njëjtë për kanceret e identifikuara më parë si të lidhura me mbipesha, të tilla si kanceri i veshkave dhe kanceri i pankreasit, dhe për kanceret e gjakut dhe neurologjik.

Atëherë, pse është e lidhur obeziteti me një rritje të rrezikut të kancerit?
Shkencëtarët kanë zbuluar se mbipesha shoqërohet me një rritje të shpejtë të numrit të qelizave, si dhe sekretimin e niveleve të larta të proteinave dhe hormoneve që janë pro-inflamator siç është estrogjeni – e gjitha kjo është e lidhur me kancerin.

“Duke pasur parasysh epideminë në rritje të mbipeshës, gjetjet tona kanë kontribuar për të dhënat e fundit mbi barrën e përgjithshme të kancerit në mesin e pacientëve të shtruar në spital për shkak të mbipeshës,” shkruajnë autorët në studim.

Obeziteti njihet si faktor rreziku për disa gjendje shëndetësore kronike përveç kancerit përfshirë diabeti tip 2, sulmin në tru dhe sulmet në zemër.
Zyrtarët shëndetësorë amerikanë thonë se adresimi i epidemisë së mbipeshës jo vetëm që do të çojë në rezultate më të mira shëndetësore, por edhe do të zvogëlojë kostot mjekësore.

Në vitin 2012, një studim nga Universiteti Cornell në Nju Jork zbuloi se mbipesha përbën rreth 21 për qind të kostove totale të kujdesit shëndetësor amerikan, afërsisht 190.2 miliardë dollarë në vit.

LEXO EDHE:

Back to top button