ВЕСТИСВЕТ

Адвокатите на Асанж во нов обид да ја спречат неговата екстрадиција во САД

Адвокатите на основачот на Викиликс Џулијан Асанж денеска започнуваат процес што би можел да биде негов последен обид да избегне екстрадиција во САД каде што се соочува со судење и долги затворски казни за оддавање воени тајни.

На дводневното рочиште во Високиот суд ќе се разгледа дали Асанж роден во Австралија, кој речиси пет години се наоѓа во затворот Белмарш, може да добие дозвола за жалба против одлуката за екстрадиција донесена во 2022 година од тогашната министерка за внатрешни работи, Прити Пател.

Адвокатите на Асанж се очекува да тврдат дека одлуката ќе ја прекрши европската конвенција за човекови права, вклучително и неговото право на слободен говор.

Доколку не ги убедат судиите дека нешто не е во ред со таа наредба, Асанж мора да биде екстрадиран во рок од 28 дена.

Поддржувачите на основачот на Викиликс велат дека тој открил неправилности, но според САД, Џулијан Асанж загрозил многу животи.

Маратонската правна битка на Асанж започна во 2010 година кога Викиликс откри мноштво доверливи воени документи од војните во Ирак и Авганистан.

Прикажи повеќе

Related Articles

Back to top button