ВЕСТИСВЕТ

АИ: „невиден“ напад врз слободата на изразување за време на пандемијата

Амнести Интернешнл наведува дека Кина, Русија и многу други земји воведоа „угнетувачки закони“ што го ограничија правото на слобода на изразување и ги замолкнаа критичарите за време на пандемијата на коронавирусот. Во комбинација со „поплава од дезинформации“ низ целиот свет, нападите врз слободата на изразување од страна на владите имаа „катастрофално влијание врз способноста на луѓето да пристапат до точни и навремени информации за да им помогнат да се справат со растечката глобална здравствена криза“, се вели во извештајот на АИ објавен денеска.

Прикажи повеќе

Related Articles

Back to top button