ВЕСТИМАКЕДОНИЈА

Албанскиот театар отворен, се чекаат резултатите од истрагите за долгата реконструкција

Албанскиот народен театар во Скопје во саботата вечерта ги отвори вратите за јавноста во реновираната зграда, по реновирањата кои траеја седум години, и беа проследени со дебати, обвинувања и сомнежи во врска со тендерските постапки и трошењето на средствата за кои имаше истраги од релевантни институции. Директорот на албанскиот театар, Адем Карага, им се заблагодари на сите што помогнаа во реконструкцијата на објектот, вклучително и на оние кои критикуваа затоа што, како што рече, тие служеле како мотивација за подобрување.

Advertisements

Голема благодарност до институциите кои помогнаа во реализацијата на оваа иницијатива што сега е реалност. Им благодарам и на медиумите што ја следеа работата на нашата куќа, исто така им благодарам и за критиките што беа мотивација за подобрување  -изјави Адем Карага, директор на „Албански театар“ – Скопје.

Реконструкцијата на албанскиот театар започна на 12 јануари 2014 година. Додека траеше реконструкцијата, театарската група играше во други објекти. Првично, реконструкцијата на објектот беше најавено дека ќе заврши есента 2015 година. Првата компанија што беше избрана за објектот „Ламоне Мореда“ банкротираше. Продолжи Шенција, компанија чија сопственост во Италија не може да се утврди. Роковите за реконструкција постојано се пролонгираа. Во меѓувреме, се отвори и истрага. Специјалното јавно обвинителство, отвори предистражна постапка, а паралелно истрагата отвори и Обвинителството. Беше извршена ревизија и од поранешната членка на корупција Слаѓана Таева, која потврди дека несоодветни лица ги воделе тендерските постапки за санација на објектот. Покрај тоа, истрага отвори и финансиската полиција но засега нема официјални информации до каде е постапката.

Вјолца Алити

Прикажи повеќе

Related Articles

Back to top button