ВЕСТИРЕГИОН

Амбасадорот Ховениер: Заедницата на општини со српско мнозинство треба да биде меѓу првите чекори

Амбасадорот на Соединетите Држави во Приштина, Џефри Ховениер, во интервју за Радио Слободна Европа изјави дека САД очекуваат и Косово и Србија да ги спроведат сите обврски преземени со Охридскиот договор за нормализација на односите.

Според него, Косово треба да продолжи со формирањето на Заедницата на општини со српско мнозинство и „тоа треба да биде меѓу првите чекори“.

„Сметаме дека тоа треба да биде целосно во согласност со сегашниот Устав на Косово. Сметаме дека треба да биде целосно во согласност со одлуката на Уставниот суд. Не веруваме дека треба да има извршни овластувања или овластувања“, рече Ховениер.

Американскиот амбасадор додаде дека се чини дека Србија има поинаква визија, но тоа, според него, „не значи дека Косово не може да ја унапреди асоцијацијата која се занимава со проблемите на српската заедница на Косово“.

Прикажи повеќе

Related Articles

Back to top button