СВЕТ

Австралија бара реформа на СТО поради зголемените тензии со Кина

Светската трговска организација мора да има обврзувачки систем за решавање спорови за решавање на зголемената употреба на економска принуда, изјави австралискиот премиер Скот Морисон, додека Канбера се движи да ја добие поддршката од земјите во Г7 во нејзиниот спор со Кина. Односите со Кина, и онака заладени откако Австралија го забрани Huawei од 5G мрежа во 2018 година, замрзнаа уште повеќе откако Канбера повика за независна истрага за потеклото на пандемијата на коронавирусот. Кина одговори со воведување тарифи за австралиските стоки, вклучувајќи вино и јачмен и ограничен увоз на австралиско говедско месо, јаглен и грозје, потези опишани од САД како „економска принуда“.

Прикажи повеќе

Related Articles

Back to top button