СВЕТ

Австрија бара забрзување на процесот на прием на земјите од Западен Балкан во ЕУ

Австрија инсистира на забрзување на процесот на пристапување на земјите од Западниот Балкан во ЕУ, со цел да се обезбеди стабилност на регионот и негова заштита од странско влијание, порача австриската министерка за одбрана Клаудија Танер.

„Забрзувањето на пристапните преговори со земјите од Западен Балкан е јасен приоритет за мене пред да зборуваме за други можни членства“, изјави Танер за време на посетата на Босна и Херцеговина.

Според неа, во услови на кризи во светот ЕУ не смее да го изгуби од вид своето непосредно соседство.

„Западниот Балкан, а особено Босна и Херцеговина, се важен партнер за Австрија кога станува збор за натамошната стабилност, регионалната соработка и европската интеграција на овој регион“, додаде Танер.

Прикажи повеќе

Related Articles

Back to top button