ВЕСТИМАКЕДОНИЈА

Бочварски индиректно кажа дека Општината Центар веќе дала дозвола да се градат трите висококатници

Општина Центар ги промашила елаборатите поднесени до Министерството за транспорт и врски за суспензија на деталните урбанистички планови донесени во 2012 година. Комисијата во Министерството посочи дека главната грешка на Општината е што не ги сменила плановите и дозволиле да се градат објекти кои не  се совпапаѓаат со Генералниот урбанистички план. Во случајот со изградбата на три висококатници позади Градскиот трговски центар министерот Бочварски рече дека со елаборатите Општината не докажала оти зградите ќе нанесат штета на јавниот интерес. Бочварски индиректно кажа дека Општината Центар веќе дала дозвола да се градат трите висококатници.

Advertisements

Сите општини во рамки на своите законски обрски контиунирано да бидат вклучени во процесот на изработување, донесување, спроведување и следење на спроведувањето на плановите додека постапките за суспендирање или неприменување поради усогласување треба да бидат просторно и правно ограничени на исклучоци. На општините им е потребен просторен развој, но притоа мора да биде заштитен јавниот интерес и интересот на државата“ 

Прикажи повеќе

Related Articles

Back to top button