ВЕСТИМАКЕДОНИЈА

Бојкотот продолжи во некои основни и средни училишта во знак на револт против дигитализацијата на учебниците и учењето на далечина

Бојкотот продолжи во некои основни и средни училишта во знак на револт против дигитализацијата на учебниците и учењето на далечина. Од групата родители „Книги и лекции мора да има“ велат дека бојкотот ќе биде на сила се додека не се одржи состанок со министерката за образование, Мила Царовска.

Advertisements

Училиштата што ги посети Алсат негираа дека учениците ја бојкотираат наставата. Сепак, Гордана Букреска, наставничка во основното училиште „Кирил и Методиј“ во Скопје, не поддржува реализација на наставниот процес само со дигитални книги. Вели дека поплаките на искусните наставници никогаш не се разгледуваат и завршуваат во фиоки.

Министерството за образование соопшти дека нема бојкот на наставата, дека изолирани случаи не се со физичко присуство или онлајн. Министерството исто така апелира до учениците и нивните семејства да ја сменат оваа одлука и да се вратат на училиште. Секој неоправдан изостанок треба да се компензира со дополнотелни часови. Групата родители „Книги и часови треба да има“, покрај прекинувањето на постапките за донесување на законот за учебници, бара и одобрување на протоколи за враќање на учениците во училиште, против повеќе предмети во едно и вклучување на професионалци од група родители во разгледување на Законот.

Melihate Rustemi

 

 

 

 

Прикажи повеќе

Related Articles

Back to top button