ВЕСТИСВЕТ

Британските здравствени власти одлучија кој ќе биде прв во редот за вакцината против Ковид-19

Владиниот мешовит комитет за вакцинација и имунизација (JCVI) го потврди својот приоритетен список за првата фаза од масовното вакцинирање во Велика Британија, што ќе започне на почетокот на следната недела.

Возраста ќе биде единствениот приоритетен фактор и сите постари од 50 години ќе бидат први во редот за вакцината против Ковид-19, пренесуваат британските медиуми. Предност ќе имаат и лицата во згрижувачките домови и нивните негуватели.

Advertisements

Одлуката доаѓа откако Велика Британија стана првата земја во светот што ја одобри вакцината „Pfizer / BioNTech COVID-19“.

Приоритетната листа на JCVI за првата фаза на проширување на вакцините изгледа вака:

1 – Лица во домови за згрижување на стари лица и нивни негуватели
2 – Постари од 80 години. Здравствени работници на првата линија во борбата против Ковид-19.
3 – Сите постари од 75 години
4 – Постари од 70 години и исклучително ранливи лица
5 – Сите постари од 65 години.
6 – Сите лица на возраст од 16 до 64 години со здравствени состојби што ги ставаат на поголем ризик од сериозни болести и морталитет
7 – Сите постари од 60 години.
8 – Постари од 55 години
9 – Постарите од 50-годишна возраст.

Прикажи повеќе

Related Articles

Back to top button