РЕГИОН

Бугарија со нови правила против ковид-19

Во Бугарија од денеска, како што нареди Министерството за здравство, сите активности во затворени простории ќе се изведуваат само со поседување зелен сертификат. Документот се однесува на завршен циклус на вакцинација, прележан ковид-19, антиген тест не постар од 48 часа или ПЦР тест кој важи 72 часа. Условот за зелен сертификат важи за кино сали, театри, концерти, музеи, галерии, трговски центри, продавници над 300 квадратни метри, спортски сали, спортски сали, клубови, базени, ресторани, хотели, пазари, пазари, чаршии, фудбалски натпревари.

Advertisements

За работодавачите во администрациите, работното време со променливи ограничувања треба да биде помеѓу 7.30 и 10 часот наутро, при што работата на растојание се распределува на најмалку 50% од персоналот. Суспендирани се посети на болници, социјални услуги за деца и возрасни, центри за дијализа и други за работа со зелен сертификат, ова барање се воведува и за вработените во домовите за стари лица во земјата. Во јавниот превоз нема да се воведе зелен сертификат. Во случај на непочитување на новите мерки – законот предвидува парична казна, а во случај на груба или систематска повреда се испраќа сигнал до обвинителството. Во Бугарија постојано се зголемува бројот на пациенти и смртни случаи од коронавирус./slobodnaevropa

Прикажи повеќе

Related Articles

Back to top button