ЗАБАВА

Денеска 5 планети ќе бидат видливи со голо око

Денеска 5 планети ќе бидат видливи со голо око

Летото штотуку започна на северната хемисфера на небото пет планети ќе се сретнат заедно.: Меркур, Венера, Марс, Јупитер и Сатурн.

Овој феномен нема да биде видлив до 2040 година.

Феноменот може слободно да се набљудува пред зори до понеделник на 27 јуни, додека во сабота на 25 јуни „средбата на петмината“ ќе продре од Месечината.

Тоа е, меѓу другото, вообичаена можност да се види Меркур, најблиската планета до Сонцето во нашиот Сончев систем, која обично „исчезнува“ поради интензивната сончева светлина.

Планетите ќе изгледаат како „бисер ѓердан“ во близина на хоризонтот.

Најдоброто време за набљудување се проценува дека е 4 до 90 минути пред изгрејсонце, во источен правец.

По јуни, планетите ќе го тргнат својот пат.

Прикажи повеќе

Related Articles

Back to top button