МАКЕДОНИЈА

Егро: Целта на официјална Тирана останува интеграцијата во ЕУ

Францускиот претседател Емануел Макрон, во говорот пред европратениците во Стразбур даде предлог, како што го нарече, за создавање на Европски политички комитет, кој ќе се состои од земји аспиранти или дури и земји кои ја напуштиле ЕУ. Овој предлог на претседателот Макрон доаѓа во време кога земјите од Западен Балкан во некоја форма чекаат пред вратите на ЕУ. Во меѓувреме, дали овој Комитет е замена за членство или олеснување до членството и каква е реакцијата на албанската влада? Одговорите на овие прашања во „Емисија 200“ ги добиваме од новинарот, Франко Егро.

Advertisements

„Би рекол дека во овој случај имаме работа со мирна, разумна, внимателна реакција. Но, бидејќи вие самите го подвлековте, со оглед на тоа што има малку информации, тешко е да се направи таков притисок врз албанските власти да излезат со јасна и одлучна реакција по ова прашање. Во меѓувреме, реагираше Демократската партија, претседателката на Комисијата за интеграција, г-ѓа Јорида Табаку рече дека целта на официјална Тирана, Албанија останува интеграцијата во Европската унија и треба помирно да се чека што значи новиот макро план во однос на методологија која треба да се следи за создавање на Унијата или европската политичка заедница, а потоа да се заземат вистинските ставови кон неа“, изјави Франко Егро, новинар.

Прикажи повеќе

Related Articles

Back to top button