ВЕСТИМАКЕДОНИЈА

Етничката графа во личните карти е речиси невозможно

Етничката графа во личните карти е речиси невозможно. Премиерот Заев рече дека ваква графа не била пракса во земјите на ЕУ.

Advertisements

Од Движењето Беса велат дека не се откажуваат од предлогот за вклучување на етничката припадност во личните карти. Од партијата на Касами, која е во коалиција со СДСМ, велат дека доколку не ја добијат поддршката од партијата на Заев, ќе бараат поддршка од опозицијата.

Движењето – БЕСА

„Убедени сме дека нашето барање е праведно, дури и без гласовите на СДСМ, врз основа на декларацијата на другите политички субјекти, има мнозинство за усвојување на барањето на Движењето БЕСА. Немаме намера да се повлечеме од поставување на етничка графа во личните карти. Ова е политичко барање од уставните измени и е исклучително важно за Движењето БЕСА “.

За етничкиот графикон во личните карти се очекува утре да дискутираат лидерите на двете партии Зоран Заев од СДСМ и Билал Касами од Беса.

Adnan Qaili

Прикажи повеќе

Related Articles

Back to top button