ВЕСТИЕКОНОМИЈА

ЕЦБ ги зголеми каматните стапки за рекордни 4 отсто

Европската централна банка ги зголеми трите клучни каматни стапки за нови 25 базични поени. Оттаму велат дека инфлацијата продолжува да опаѓа, но сепак се очекува да остане предолго висока.

– Управниот совет силно се залага за што поскоро враќање на инфлацијата на среднорочната цел од два отсто – се вели во соопштението на ЕЦБ.

Зголемувањето на каматните стапки произлегува од оцената на Управниот совет за изгледите за инфлација врз основа на новите економски и финансиски податоци, динамиката на базната инфлација и силата на преносот на монетарната политика. Во септемвриските макроекономски проекции на експертите на ЕЦБ за еврозоната се предвидува просечна инфлација од 5,6 отсто во 2023 година, 3,2 отсто во 2024 година и 2,1 отсто во 2025 година. Тоа е нагорна ревизија за 2023 и 2024 година и надолна ревизија за 2025 година.

Прикажи повеќе

Related Articles

Back to top button