ВЕСТИСВЕТ

ЕУ ќе започне правна постапка против Германија

Европската комисија се очекува денеска да започне прекршочна постапка против Германија, откако највисокиот суд во земјата беше укорен за една пресуда за која се смета дека ја доведува во прашање супериорноста на највисокиот суд на ЕУ. Пресудата на германскиот Уставен суд во 2020 година предизвика загриженост за неговата компатибилност со законите на Европската унија, изјави извор од Европската комисија за Ројтерс. „Пресудата претставува опасен приоритет за правото на ЕУ, како во однос на практиката на германскиот уставен суд, така и во однос на највисоките и уставните судови на другите земји-членки“, рече изворот.

Advertisements
Прикажи повеќе

Related Articles

Back to top button