ЗДРАВСТВОРЕГИОН

ЕК алармира – чипс од Србија содржи канцерогена супстанца

На хрватската граница е откриено високо ниво на канцероген акриламид во прехранбен производ произведен во Србија.

Високо ниво на акриламид е откриено во чипсот со вкус на пиперка произведен во Србија, а објавен е и на веб-страницата на Европската комисија.

Земја на апликација е Хрватска, а известувањето се однесува на Хрватска и Србија, стои на веб-страницата на европскиот систем за брзо предупредување.

Производот не влегол на хрватскиот пазар и бил безбедно уништен. Како што соопшти хрватската агенција за храна, се проценува дека присуството на акриламид во храната може да го зголеми ризикот од развој на рак кај сите возрасни групи.

Прикажи повеќе

Related Articles

Back to top button