ВЕСТИСВЕТ

Германија ја повика ЕУ да го укине правото на вето на членките на Унијата

Германскиот министер за надворешни работи Хајко Мас ја повика Европската да го укине правото на вето на членките на ЕУ, за да не биде Унијата „заложник“ во своето дејствување. „Повеќе не можеме да бидеме заложници на оние кои ставаат вето на европската надворешна политика со своето вето. Оние кои го прават тоа играат, повеќе или помалку на долг рок, со кохезијата на Европа“, рече Мас во Берлин. Правилата на ЕУ предвидуваат дека одредени одлуки, особено во врска со оданочувањето или надворешната политика, бараат едногласна одлука на земјите-членки, и тие имаат можност да го користат ветото за да го блокираат или одложат.

Advertisements
Прикажи повеќе

Related Articles

Back to top button