ВЕСТИМАКЕДОНИЈА

Граѓанскиот совет за надзор на прислушувањето, нефункционален

Седум години по скандалот со нелегалното масовно прислушување и четири години по донесувањето на новиот Закон за следење на комуникациите, земјава сè уште нема функционален систем за нивен надзор.
Секој граѓанин кој се сомнева дека е незаконски прислушуван, упатува претставка до Советот за граѓански надзор. Советот бара собраниската Комисија за надзор на комуникациите да открие дали телефонскиот број на граѓанинот бил незаконски прислушуван или не во последните три месеци. Комисијата одговара до Советот и Советот го известува граѓанинот. Доколку се констатира злоупотреба, се известува и Обвинителството.

Advertisements

Советот за граѓански надзор на прислушувањата беше формиран во 2019 година со професори, експерти и адвокати. Една година подоцна, во 2020 година, нејзиниот претседател Маргарита Цаца Николовска и членовите Гордан Калајџиев и Филип Стојановски поднесоа оставки. На професорот Ице Илијевски, пак, му истече мандатот, па Советот сега има само тројца преостанати членови чии мандати истекуваат овој месец.

Причини за оставките беа неисполнување на основните услови за работа. Советот не можеше да користи буџетски средства, немаше компјутерска опрема, немаше веб-страница, немаше архива, ниту канцеларии каде граѓаните можеа да поднесуваат жалби или барања.

Политичките партии се во дилеми дали се потребни законски измени само за да се овозможи граѓанскиот совет да ги користи буџетските средства или да добие поголеми овластувања и да го надгледува процесот на прислушување.

„Доколку мислењето, граѓанскиот сектор, Собранието утврдат дека има недоследности во законот, тие апсолутно треба да се отстранат врз основа на дискусии и аргументи – за и против“, рече Миле Талевски, претседател на Комисијата за заштита и безбедност.

„Подготвени сме да ја поддржиме секоја промена на законот за да има соодветен надзор“, рече Вјолца Адеми, пратеничка на ДУИ.

Постапката за избор на нови членови треба да почне веднаш по истекот на мандатот на оние кои до крајот останаа на овие функции. Но, дали има смисла да се избира нов состав на тело што воопшто и не функционира?

Алсат

Прикажи повеќе

Related Articles

Back to top button