РЕГИОН

Грција ја забрани терапијата за конверзија од ЛГБТК

Грција ја забрани терапијата за малолетници, практика која има за цел да ја потисне сексуалната ориентација или родовиот идентитет на една личност и која ЛГБТК заедницата ширум светот и здравствените експерти ја осудија како штетна. Според законот, кој грчкиот парламент го одобри, на психолозите или на другите здравствени работници им е потребна експлицитна согласност од лице за да извршат таков третман и ќе се соочат со парични казни и затворска казна доколку го прекршат законот. Владата подготви национална стратегија која ќе трае до 2025 година за реформи кои промовираат родова еднаквост во Грција, главно конзервативна земја. Канада, Нов Зеланд и Франција ја криминализираа терапијата за конверзија претходно оваа година.

Advertisements
Прикажи повеќе

Related Articles

Back to top button