ВЕСТИСВЕТ

Гутереш стравува дека на светот му се заканува ширење на војната од Украина

Генералниот секретар на Обединетите нации Антонио Гутереш предупреди дека светот постепено се соочува со предизвици со кои денешните генерации сè уште не се соочиле и изрази страв од ширење на војната во Украина. На Генералното собрание на ОН, Гутереш рече дека експертите кои ја процениле состојбата на светот во 2023 година го поставиле часовникот на Судниот ден на 90 секунди до полноќ, што е најблиску до „тотална глобална катастрофа“ досега.

Тој укажа на војната во Украина, „немилосрдната климатска катастрофа“, растечката нуклеарна закана, зголемениот јаз меѓу богатите и сиромашните и „епските геополитички поделби“ кои ја поткопуваат „глобалната солидарност и доверба“. Во долгото обраќање, Гутереш ги повика 193-те членки на ОН да го променат својот став за донесување одлуки од краткорочно размислување, кое тој го нарече „неодговорно“ и „неморално“, на набљудување што ќе се случи утре и веднаш да дејствуваат. Тој рече дека годинава се навршуваат 75 години од Универзалната декларација за човекови права и дека таа треба да биде потсетување дека темелите на неотуѓивите права на сите луѓе се „слободата, правдата и мирот“.

Advertisements

 

Прикажи повеќе

Related Articles

Back to top button