МАКЕДОНИЈА

Хода: Политичарите не ја разбраа пораката од конфликтот во 2001 година

Претседателот на Здружението на ветерани од ОВК, Бесим Хода, во своето гостување во емисијата „200“ на Алсат, рече дека и по 20 години политичарите не ја разбрале пораката од 2001. Според него, тие се главните играчи на бојното поле, но по војната.

Advertisements

„За жал, се случува општеството воопшто, но пред сè политичарите затоа што тие се главните играчи на бојното поле, конкретно по војната. Очигледно тие не ја разбираа пораката од 2001 година, иако тогаш седнаа на маса за конечно да постигнат договор со кој се стави крај на војната, бидејќи секоја војна е и за мир. А, албанската страна ја разбра и ја подаде раката на помирување и постигна таков договор. За жал, по постигнувањето на договорот, е што требаше да се стори откако се склучи договорот, токму тука е Ахиловата пета, затоа што не одиме правилно. Конфликтот секогаш продолжува, први страни што треба да се помират се оние кои се во директен судир, односно страната од државата и страната на ОВК. Поточно, тоа не се случи тогаш, ниту до денес. Тогаш тоа беше многу голем трик затоа што беше побарано од војниците на ОВК да ја прифатат амнестијата, дали прифаќањето на амнестијата докажува дека сте виновни, но во тоа време ни беше објаснето како форма на модалитет за помирување“, изјави Хода.

Прикажи повеќе

Related Articles

Back to top button