ВЕСТИРЕГИОН

Изведување докази на обвинителството на судењето на Гукати и Харадинај

Специјализираното обвинителство на Косово во Хаг денеска ќе започне со изнесување докази во судскиот процес против поранешните водачи на Здружението на ветерани на Ослободителната војска на Косово (ОВК), Хисни Гукати и Насим Харадинај. Тие се обвинети за попречување службеници во извршувањето на нивните должности, заплашување сведоци за време на кривична постапка, одмазда и кршење на тајноста на постапката. Атмосферата на заплашување сведоци и попречување на постапките против поранешни припадници на ОВК е една од причините зошто е формирана Специјализирана комора и Специјализирано обвинителство и зошто тие се во Хаг, рече специјализираниот обвинител Џек Смит на последната седница.

Advertisements
Прикажи повеќе

Related Articles

Back to top button