СВЕТ

Карл Нехамер ќе биде новиот австриски канцелар

Министерот за внатрешни работи на Австрија, Карл Нехамер, ја презема должноста лидер на Народната партија и функцијата канцелар на Австрија. Нехамер одлично ја познава ОВП, бидејќи беше генерален секретар на партијата, а тој е и омилен помеѓу партиските колеги.

За тоа зборува и фактот дека коалицискиот партнер Зелените и гувернерите на провинциите го прифатија назначувањето на Нехамер.

Вицеканцеларот и лидер на Зелените, Вернер Когле, дури се пофали дека има добра соработка со Нехамер.

Нехамер беше кандидатот кој го бараа „сивите еминенции“ во ОВП, особено гувернерката на покраината Долна Австрија, Јохана Микл Лајтнер.

Прикажи повеќе

Related Articles

Back to top button