МЕТРОПОЛ

Лесна и мека – откриена нова планета слична на шеќерна волна

Откриена е нова егзопланета на оддалеченост од 1.232 светлосни години од Земјата, една од најчудните. Наречена е WASP-193b, и иако е речиси 50 проценти поголема од Јупитер, толку е лесна и мека што незината вкупна густина е споредлива со онаа на шеќерната волна. Тоа е само малку повеќе од еден процент од густината на Земјата. Научниците ја споредуваат и со глуварчето.

Егзопланетите како WASP-193b се многу ретки и би можеле да ни помогнат подобро да ја разбереме планетарната еволуција, вели меѓународниот тим предводен од астрономот Калид Баркаџи од Универзитетот во Лиеж во Белгија.

„WASP-193b е втората најмалку густа планета откриена до денес, по Кеплер-51d, која е многу помала. Неговата екстремно мала густина го прави вистинска реткост меѓу повеќе од пет илјади егзопланети откриени до денес. „Исклучително малата густина не може да се спореди со стандардните модели на гасни гиганти, дури и под нереална претпоставка за структура без јадро“, објаснува Баркаџи.

Научниците го гледаат новото откритие како „прозорец за тоа како се формираат и еволуираат планетарните системи“.

WASP-193b орбитира околу ѕвезда слична на Сонцето и е многу блиску до неа по температура и возраст. Но, WASP-193b орбитира околу својата ѕвезда поблиску од која било планета во нашиот Сончев систем.

Истражувачите ја извлекоа густината на егзопланетата: 0,059 грама на кубен сантиметар. За споредба, Земјата има густина од 5,51 грама на кубен сантиметар.

„Планетата е толку лесна што е тешко да се замисли некој сличен материјал во цврста состојба“, вели астрономот Џулијан де Вит од Технолошкиот институт во Масачусетс.

„Причината поради која ја споредуваме со шеќерна волна е тоа што нашата новооткриена планета е прилично воздушеста“, пишуваат научниците.

Близина на ѕвездата може многу да ја загрее атмосферата на оваа меки планета, која главно се состои од водород и хелиум.

Планетата „шеќерна волна“ нема да биде иста за неколку десетици милиони години. Во моментов, ѕвездата околу која се врти е помлада и пожешка; се проценува дека е стара околу шест милијарди години.

„WASP-193b е космичка мистерија. За нејзино решавање ќе биде потребно повеќе набљудување и теоретска работа“, вели Баркаџи.

Добрата вест е дека WASP-193b е одличен кандидат за последователни студии за целосно да се утврди од што се состои неговата атмосфера. Ова е една од задачите што би можел да ги реши телескопот „Џејмс Веб“, со кој со опсежно набљудување би се разјаснило како може да постои таков чуден, мек, стар свет во Универзумот.

Извор: Science Alert

Прикажи повеќе

Related Articles

Back to top button