ВЕСТИМАКЕДОНИЈА

Малите партии од власта имаат барања во замена за глас ЗА новата Влада

Помалите партии, дел од парламентарното мнозинство, од денеска до сабота ќе ги разгледуваат своите идни чекори за време на гласањето во Владата. За Алсат, Демократскиот Сојуз , ВМРО-Народна, Либерално-демократската партија, Демократската Обнова на Македонија и партиите од турската заедница велат дека имаат одредени услови за кои очекуваат да постигнат договор со новата влада за да може да се спроведат во иднина. Меѓу барањата се:

Формирање на независна агенција за гонење на сериозен криминал и корупција

Повторување на судски постапки за монтирани предмети

Итно вработување на високо успешни дипломци

Лидерот на Демократскиот сојуз, Павле Трајанов, пред неколку дена најави дека има начелен договор со Ковачевски за формирање на агенцијата и оти бараат гаранции дека за прашањето за формирање на една изборна единица ќе се разговара веднаш откако Парламентот ќе продолжи во нормално функционирање по изборот на Владата.

Барањето за една изборна единица и отворени листи со кандидати за пратеници е долгогодишно барање на помалите партии. Никогаш не се реализираше бидејќи немаше консензус. Но, според професорот Ферат Полиси сегашниот изборен систем е исправен и треба да остане.

„Барањето на малите партии за една изборна единица не е во корист на никого бидејќи тие како мали партии треба да знаат дека системот со себе го носи изборниот праг што значи дека помалите партии немаат олеснување на процесот, туку имаат загуба.“

Полиси оценува дека и за албанските партии овој систем е поповолен.

„Што се однесува до албанските партии, мислам дека сегашниот систем со шест изборни единици е поповолен. Потребен ни е сегашниот систем кој ги фаворизира мали партии, повеќе се фаворизираме ако се формираат коалиции и има повеќе места во Парламентот.“

Предлогот за една изборна единица и за отворени листи за пратеници имаат поддршка од СДСМ, делумно од ВМРО-ДПМНЕ, но не и од ДУИ.

 

 

 

 

Прикажи повеќе

Related Articles

Back to top button