ВЕСТИСВЕТ

ММФ постигнал договор со Украина за пакет помош од 15,6 милијарди долари

Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) соопшти дека постигнал договор со Украина за пакет помош вреден околу 15,6 милијарди долари.

Планот треба да помогне во „постепено економско закрепнување, истовремено создавајќи услови за долгорочен раст во контекст на постконфликтната обнова и на пат кон членство во Европската унија“, соопшти ММФ. Договорот ќе биде претставен „во следните недели“ пред Управниот одбор на фондот за конечно одобрување.

„Главните цели на владината програма се да се одржи економската и финансиската стабилност во услови на екстремно висока неизвесност, да се врати одржливоста на долгот и да се поддржи закрепнувањето на Украина на патот кон членство во ЕУ во повоениот период“, рече претставникот на ММФ, Гевин Греј.

Прикажи повеќе

Related Articles

Back to top button