Со гетентски инженеринг група научници од Шпанија создадоа „златна зелена салата“. Тврдат дека има значително поголеми количини на витамин А, од нејзиниот оригинален вид, пишува „Science Alert“.
Не само што самиот производ може да испорача збогатена хранлива материја до потрошувачите, истиот пристап би можел да се користи за да им даде на другите зеленчуци подобрување на здравјето во иднина, очекуваат научниците.
Проектот опфатил неколку серии на рекомбинации со билката Nicotiana benthamiana, близок роднина на тутунот. Со тоа тимот научници успеал да го зголеми нивото на бета-каротин во листовите; црвено-портокалово соединение кое се претвора во витамин А во нашето тело.
Резултатите од оваа студија покажуваат дека е можно да се умножат нивоата на бета-каротен во лисјата со создавање нови места за нивно складирање надвор од фотосинтетичките комплекси. Од една страна, тие можеа да складираат високи нивоа на бета-каротен во пластоглобулите, а везикулите за складирање маснотии природно се присутни во хлоропластите. Овие везикули не учествуваат во фотосинтезата и обично не акумулираат каротеноиди.
„Стимулирањето на формирањето и развојот на пластоглобулите со молекуларни техники и интензивни третмани со светлина не само што ја зголемува акумулацијата на бета-каротен, туку и неговата биорасположивост, т.е. леснотијата со која може да се извлече од матрицата на храната за да се апсорбира од нашиот дигестивен систем, “, вели Лука Морели, прва авторска студија.
Студијата, исто така, покажува дека синтезата на бета-каротен во пластоглобулите може да се комбинира со неговото производство надвор од хлоропластот користејќи биотехнолошки пристапи. Во овој случај, вели коавторот Пабло Перез Колао, „бета-каротенот се акумулира во везикули слични на пластоглобулите, но се наоѓа во цитозолот, водната супстанција што ги опкружува органелите и јадрото на клетките“.
Комбинацијата на двете стратегии постигна до 30-кратно зголемување на достапните нивоа на бета-каротен во споредба со нетретираните лисја. Огромната акумулација на бета-каротин на листовите на салатата им ја дала и карактеристичната златна боја.
Извор: The Plant Journal