МЕТРОПОЛТехнологија

Нов двоен кратер е забележан на Месечината

Нов двоен кратер е забележан на Месечината

Фотографиите направени од Lunar Reconnaissance Orbiter на американската вселенска агенција НАСА, кој орбитира околу Месечината од 2009 година, ја открија локацијата на необичен кратер на лунарната површина.

Станува збор за двоен кратер кој е резултат на удар на дел од ракетата, односно два преклопени кратери. Источниот кратер е со дијаметар од 18 метри, а западниот 16 метри, а заедно оставаат отпечаток широк околу 28 метри.

Иако астрономите очекуваа удар откако открија дека дел од ракетата е на пат да се судри со Месечината, двојниот кратер сепак доаѓа како изненадување.

Најголемата маса на користени ракети ја сочинуваат мотори, бидејќи остатокот е главно празен резервоар за гориво. Но, двојниот кратер покажува дека овој објект имал голема маса на двата краја кога удрил во Месечината.

Сè уште не е познато точното потекло на телото на ракетата, парче вселенски отпад што е во вселената со години. Сепак, двојниот кратер би можел да им помогне на астрономите да ја решат оваа мистерија.

Месечината нема заштитна атмосфера, па затоа е исполнета со кратери кои се формираат кога објекти како астероиди удираат во нејзината површина.

Ова беше првпат парче вселенски отпад случајно да удри во Месечината, а тоа им беше познато на експертите. Сепак, некои кратери се резултат на намерно влијание на вселенските летала. На пример, четирите големи кратери создадени од мисиите Аполо 13, 14, 15 и 17 се многу поголеми од преклопувачките кратери создадени од ракетниот удар на 4 март. Сепак, максималната ширина на новиот двоен кратер е слична на кратерите на Аполо.

Првично се мислеше дека станува збор за ракета Falcon на SpaceX која беше лансирана во 2015 година, но подоцна беше објавено дека најверојатно станува збор за ракета од кинеска мисија на Месечината. Сепак, Кинезите го отфрлија ова тврдење и рекоа дека ракетата на мисијата Chang’e-5 изгорела во атмосферата на Земјата.

Сепак, експертите тврдат дека поголем проблем е вселенскиот отпад во ниската орбита на Земјата каде што може да се судри со функционалните сателити и на тој начин да создаде повеќе вселенски отпад што може да биде закана за луѓето во идните мисии.

Околу Земјата има најмалку 26.000 парчиња вселенски отпад, чија големина одговара на големина на softball топче или уште поголема, а во случај на судир, сателитот би бил уништен. Исто така, има повеќе од 500.000 парчиња вселенски отпад со големина на џамлија што може да ги оштети вселенските летала и сателитите. Што се однесува до остатоците со големина на зрно сол, бројката е повеќе од 100 милиони парчиња кои би можеле да навлезат во вселенски костум./info.mk

Прикажи повеќе

Related Articles

Back to top button